Er komt geen proefproject met online stemmen in 2024. Dat heeft minister van Institutionele Hervormingen Annelies Verlinden (CD&V) woensdag in de Kamer verklaard. Wel wil ze de komende tijd stappen zetten naar een verdere digitalisering.
De minister had al langer geleden een consortium van universiteiten de opdracht gegeven onderzoek te verrichten naar de mogelijkheden rond online stemmen. Dat kwam tot de conclusie dat volledig online stemmen in ons land niet mogelijk is voor 2034. Op voorstel van de onderzoekers wilde minister Verlinden een proefproject op poten zetten bij de verkiezingen van 2024. Dat zou toegespitst zijn op de Belgen in het buitenland.

Tijdens een hoorzitting met vertegenwoordigers van het consortium in de bevoegde Kamercommissie liet de CD&V-politica echter verstaan dat het proefproject er niet komt. "Er is vandaag geen budget om het proefproject nu te organiseren", luidde het. Dat maakt het onmogelijk met de voorbereidingen te landen in 2023 en die te vertalen tegen 2024.

Toch wil Verlinden het kind niet met het badwater weggooien. "Het zou contra-intuïtief zijn het niet te doen", luidde het. Het is haar bedoeling voor 2024 - wanneer eerst Europese, federale en Vlaamse verkiezingen plaatsvinden en later op het jaar lokale verkiezingen - het budgettaire kostenplaatje van een verdere digitalisering te laten doorrekenen. Nadien moet dan de "grote omslag" worden voorbereid.