Door het stijgend aantal ziekenhuisopnames zal ook UZ Leuven de komende weken reguliere zorg moeten uitstellen. Dat zegt hoofdarts Gert Van Assche woensdag. "Er heerst veel ontgoocheling."
Woensdag liggen er dertig patiënten met een coronabesmetting in het Leuvense ziekenhuis. Twaalf personen krijgen intensieve zorg. De laatste twee weken merkt het ziekenhuis een stelselmatige toename: twee weken geleden ging het gemiddeld nog om een tien- à vijftiental coronapatiënten in totaal.

"De stijging van het aantal patiënten resulteert ook in een toegenomen werkdruk", zegt Van Assche. "Er is nog geen personeelstekort, maar het is duidelijk dat het drukker is dan voordien."

De hoofdarts gaat ervan uit dat de reguliere zorg opnieuw uitgesteld zal moeten worden. "Als de overheid vraagt om op te schalen, gaat dat ten koste van andere zorg. Dat is bijzonder jammer, er heerst ontgoocheling onder het personeel. We zijn op dit moment nog bezig met het inhalen van de eerder uitgestelde zorg. In de komende weken zullen mensen dus opnieuw een telefoontje krijgen met de boodschap dat hun operatie of hun behandeling naar een latere datum opgeschoven moet worden."

Omwille van de privacy van de patiënten geeft UZ Leuven geen cijfers over het aantal niet- en wel gevaccineerde opgenomen personen. Wel geeft het ziekenhuis mee dat het om een mix van patiënten gaat: zowel niet-gevaccineerde personen, als mensen met een verzwakt immuunsysteem of mensen bij wie het vaccin minder goed heeft aangeslagen, worden verzorgd.