‘The Nightmare Before Christmas' had bijna een heel ander einde

Films |

Is het nu een Halloweenfilm, of toch eerder een Kerstfilm? Daar zijn we nog niet helemaal uit. Maar wat we wel weten, is dat ‘The Nightmare Before Christmas' bijna een ander einde had gekregen, tot Tim Burton daar een stokje voor stak. Proximus Pickx legt je graag uit hoe de vork in de steel zit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘The Nightmare Before Christmas’ is een ontzettend populaire film, maar toch bestaat er een grote misvatting rond. Het was namelijk niet Tim Burton die de klassieker uit 1993 regisseerde, maar Henry Selick. Burton was oorspronkelijk van plan om de film te regisseren omdat het verhaal geïnspireerd was op personages uit een gedicht dat hij schreef toen hij in 1982 bij Disney werkte, maar besloot om producent te worden vanwege eerdere verplichtingen met ‘Batman Returns’. Henry Selick nam dus zijn plaats in op de regisseursstoel.

De film volgt Jack Skellington, de pompoenkoning van Halloween Town. Hij raakt zijn routine beu en gaat op avontuur, waarbij hij nietsvermoedend in het vrolijke Kerststadje terechtkomt. Jack raakt al snel geobsedeerd door Kerstmis en droomt ervan om zijn spookachtige huis om te toveren in de Noordpool, en de taak van de Kerstman over te nemen. De animatiefilm uit 1993 eindigt met Jack die zijn geliefde Sally en de Kerstman redt uit de klauwen van de kwaadaardige Oogie Boogie, een grote levende vuilniszak die Halloween Town wilde overnemen. Jack trok aan het touwtje dat Oogie Boogie samenhield, waardoor hij en alle insecten in zijn zak in het niets oplosten.  

“Scooby-Doo-einde”

Dat is dus het einde dat iedereen zich herinnert, maar Selick had eigenlijk andere plannen. Hij maakte alleen de fout om die plannen te delen met Tim Burton. De regisseur wilde dat op het einde van de film zou onthuld worden dat Sally’s vader, Dr. Finkelstein, Oogie Boogie al die tijd van binnenuit bestuurd had. Sellick vond het een geweldig idee, want volgens hem was dat een “klassiek Scooby-Doo-einde”. Burton was het daar helemaal niet mee eens. Toen hij de suggesties hoorde, barstte hij uit in een dramatische woedebui en trapte hij zelfs een gat in een muur.

Uiteindelijk was het Burtons passieproject dat hij al tien jaar aan het plannen was voordat ‘The Nightmare Before Christmas’ daadwerkelijk in productie ging. Dus hoewel zijn reactie een klein beetje kinderachtig was, werd er toch naar geluisterd. En de rest is geschiedenis.

Ontdek 'The Nightmare Before Christmas' op Disney+ via de tv-optie “All Stars” en “All Stars & Sports” van Proximus Pickx. Meer info over onze tv-opties vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top