Teleurstelling voor Red Flames: play-offs worden enige hoop op WK-ticket

Sport | Wat aanvankelijk een moeilijke match beloofde te worden, draaide in de praktijk ook uit op een ferme sisser. Onze Belgische voetbalvrouwen verloren dinsdag in Oslo met 0-4 van Noorwegen hun vierde kwalificatiewedstrijd voor het WK vrouwenvoetbal van 2023. De Red Flames gingen in de kwalificatiecampagne zo voor het eerst onderuit waardoor Noorwegen met voorsprong alleen eerste in de ranglijst komt te staan.

Noorwegen werd eerder al wereld-, Olympisch en tot twee keer Europees kampioen. Onze Red Flames waren dus meer dan gewaarschuwd voor ze naar Oslo afreisden. Het was reeds geweten dat de Noren als favoriet aan de match begonnen, maar elke wedstrijd moet gespeeld worden om de uitslag te kennen. België kon wel eens op de verrassing spelen. Helaas slaagden onze landgenotes daar niet in. Nu de Scandinavische vrouwen stevig de eerste plaats in Groep F bezetten, moeten de Flames zich richten op de tweede plaats. Om een ticket te bemachtigen voor de play-offs spelen ze in november onder andere tegen Polen.

Snelle start

Al van bij de start van de wedstrijd zetten de Noorse dames druk op de Flames. Doelvrouw Nicky Evrard moest zich meteen schrap zetten toen Frida Maanum de bal in de vijfde minuut richting het doel trapte. In de daarop volgende corner kon Guro Bergsvand koppen. Amber Tysiak kon de bal doen afwijken, maar dat volstond niet. Een eerste tegendoelpunt was al na zes gespeelde minuten een feit.

De Belgen kwamen wel terug sterk opzetten met kansen voor Sarah Wijnants en Tessa Wullaert. Geen van hun kansen werd beloond en uiteindelijk waren het opnieuw de Noorse dames die mochten juichen. Het geluk stond dinsdag duidelijk niet in het kamp van de Belgen. Evrard moest in minuut 28 opnieuw aan de bak om een bal van Caroline Graham Hansen te redden. Twee minuten later zette de Noorse bijna exact dezelfde actie op poten en was het wel raak. De Noorse aanvoerster kegelde de bal van op 35 meter tussen de Belgische palen.

De Flames verloren de moed niet en vooral Tine De Caigny toonde haar kwaliteiten met een gericht schot richting doel. Haar bal belandde tegen de paal waardoor de rust werd ingeluid met een 0-2-achterstand. In de tweede helft van de wedstrijd kwamen de Noorse dames opnieuw sterk opzetten. In de 68e minuut lanceerde Guro Reiten haar collega Elisabeth Terland die met een schijnmaneuvre de Belgische doelvrouw op het verkeerde been zette, 0-3. Laat in de wedstrijd mochten de Noren opnieuw zegevieren toen Tysiak een schot van Ingrid Syrstad Engen ongelukkig afketste. Met 0-4-cijfers was het duidelijk dat de Scandinavische dames duidelijk een ferme tikkel sterker waren.

Mikken op de tweede plaats

Na het gelijkspel tegen Polen (1-1) en twee overwinningen bij Albanië (7-0) en Kosovo (7-0) staan de Flames nu op de derde plaats met 1 punt minder dan Polen, dat 7 punten heeft. Noorwegen leidt alleen met 10 punten. Op 25 november moeten de dames van Ives Serneels opnieuw aan de bak tegen Armenië, 30 november spelen ze tegen Polen. Beide wedstrijden gaan door in Leuven en starten om 20 uur.

In de kwalificatiecampagne is alleen de winnaar van de groep rechtstreeks geplaatst voor de volgende ronde van het wereldkampioenschap. De tweede van de groep speelt in oktober 2022 de play-offs. De Flames moeten dus winnen tegen Polen om te hopen op een wedstrijd om de tweede plaats in de groep. Eerste worden in de groep is voorlopig onmogelijk omdat het verschil met Noorwegen te groot is.

Het WK in 2023 gaat door van 20 juli tot 20 augustus. 32 teams mogen deelnemen, waarvan 11 of 12 Europese landen. België deed in 2017 mee aan het EK en mag in 2022 eveneens aantreden op het Europees kampioenschap in Engeland. De loting daarvoor vindt donderdag plaats in Manchester. Onze landgenotes speelden wel nog nooit op een WK. In de vorige kwalificatiecampagne moesten ze het onderspit delven voor Zwitserland in de play-offs. Hopelijk eindigt deze kwalificatiecampagne beter en mogen de Flames voor het eerst op een WK aantreden.