Hoe ‘Seven’ als inspiratie diende voor ‘Saw’

Films |

Zelfs wie de films nog nooit gezien heeft, hoorde op z’n minst al eens van de ‘Saw’-saga. De filmreeks is culthorror sinds de eerste episode werd uitgebracht in 2004. Maar wist je dat de verhaallijn eigenlijk geïnspireerd is door die andere bekende film, 'Seven' uit 1995? Proximus Pickx vertelt je alles over de muze van regisseurs Whannell en Wan.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Schrijver Leigh Whannell en regisseur James Wan zijn de bedenkers van de beroemde 'Saw'-saga. De twee Australiërs studeerden samen af aan de filmschool en wilden meteen aan hun eerste film beginnen. Alleen hadden ze niet genoeg budget en werden ze meermaals afgewezen. De film moest dan maar low budget worden. Dus hoe maak je een boeiende film met een krap budget? Whannell liet zich inspireren door zijn bijbel en muze: de film 'Seven'.

De film ‘Seven’ (ook geschreven als ‘Se7en’), uit 1995, is een Amerikaanse thriller van David Fincher. De cast van deze cultfilm bestaat uit acteurs als Brad Pitt en Morgan Freeman, maar ook Gwyneth Paltrow, R. Lee Ermey en Kevin Spacey. Een enorm commercieel en kritisch succes dat 327 miljoen dollar opbracht. De film werd een echte inspiratie voor jonge regisseurs als Whannell en Wan! ‘Seven’ was zelfs Whannells favoriete film. Hij kende het script zo goed dat hij het gebruikte als inspiratie voor ‘Saw’.

Misleidende gelijkenissen

De film 'Seven' gaat over twee politierechercheurs die een seriemoordenaar onderzoeken die zijn moorden plant volgens de zeven hoofdzonden. Whannell richtte zich op één scène, waarin de rechercheurs de plaats delict van het ‘luie’ slachtoffer onderzoeken. De rechercheurs treffen een sterk toegetakeld slachtoffer aan en denken dat hij overleden is, maar dan blijkt hun lijk nog te leven!

Een gelijkaardige scène zien we in de eerste 'Saw'. Het lijk dat twee mannen in een badkamer geketend onder ogen krijgen, blijkt namelijk levend te zijn. Meer nog: het is de moordenaar Jigsaw zelf.

In beide films vechten ook twee mannen tegen een derde: een seriemoordenaar. Een moordenaar die handelt vanuit zijn eigen visie op hoe mensen zich moeten gedragen, of hun leven moeten zien. De toekomst van de twee films was echter verschillend zijn, aangezien 'Saw' heel wat vervolgen heeft gekregen, met een laatste deel dat nog steeds wordt uitgebracht in 2021. In tegenstelling tot 'Seven', dat 26 jaar geleden werd uitgebracht zonder een vervolg.

Wil je meer weten over ‘Saw’? Klik dan hier.

‘Seven’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top