Het archief van de VRT heeft de oudste opname van het 'Strijkkwartet' van de componist Peter Benoit in haar archief teruggevonden. De plaat met de opname uit 1944 was zwaar beschadigd, maar kon dankzij een nieuwe technologie alsnog gedigitaliseerd worden. Dat meldt de openbare omroep naar aanleiding van de UNESCO Werelddag voor het Audiovisueel Erfgoed.
Onlangs digitaliseerde de VRT met de hulp van meemoo, het Vlaams instituut voor het archief, en Gecko, een Frans bedrijf, ruim 47.000 plaatkanten gemaakt van lak- en schellak. Maar een vijftigtal lakplaten was te aangetast of te fragiel om nog met een naald uit te lezen - de huidige lp's zijn gemaakt van het sterkere vinyl.

Zo bevatte het VRT-archief een opname van het 'Strijkkwartet' van tijdens de oorlogsjaren. De lakplaat met de uitvoering van het werk, dat dateert van medio de 19e eeuw, was te beschadigd en dus ging de VRT aan de slag met 'Saphir', speciale software en een machine ontwikkeld door INA, het Franse nationale audiovisuele archief. Saphir fotografeerde en analyseerde de diepte en vorm van de groef van de zwaar beschadigde plaat tot in het kleinste detail. Die informatie werd dan omgezet in een geluidsgolf.

Tot voor kort dacht de VRT dat de oudste opname van het muziekstuk van Benoit (1834-1901) dateerde van 1951. De opname uit 1944 bevat 'Scherzando', het tweede deel uit Benoits strijkkwartet. Violist Carlo Van Neste leidde de opname uit 1944.

De restauratie vond plaats in het kader van het zogenaamde Sirduke-project. Dat staat voor 'Saphir Innovatively Rescues VRT Disks Using Knowledge and Equipment,' met een knipoog naar Stevie Wonder's bekende nummer Sir Duke.