Adoptiekinderen doen hun verhaal in ‘Durf te vragen’

Iedereen is bekend met het concept adoptie, maar of we echt weten wat het inhoudt, is nog maar de vraag. Deze week brengt Siska Schoeters zeven adoptiekinderen naar de studio voor een openhartig gesprek over hun leven, hun nieuwsgierigheid naar hun biologische ouders en visie op adoptie.

In 2020 werden in totaal 39 kinderen geadopteerd in België. Daarvan waren 16 binnenlandse adopties en 23 uit het buitenland. Een heleboel kinderen die plotsklaps een ander gezin kregen dus. Adoptie zorgt ervoor zij de kans krijgen op een mooi leven, maar de impact die de situatie op hen heeft, is vaak groter dan wij beseffen. Zes vrouwen en één man, van allemaal verschillende afkomsten en leeftijden, vertellen over hoe zij adoptie ervaren hebben.

Net als elke week trok Siska Schoeters eropuit met enkele van de studiogasten. Samen met adoptiezusjes Phyllis en Jasmijn gaat ze op bezoek bij hun ouders om het te hebben over hun opvoeding. Michael neemt Siska mee om onderzoek te doen naar het onrecht dat de Belgische metissen in de koloniale tijd is aangedaan. Hij hoopt tijdens het onderzoek zijn biologische vader terug te vinden.

De frankste vraag: Heb je ooit gedacht dat ze je gingen terugsturen?

Als je één ding kan verwachten van ‘Durf te vragen’ dan is het wel eerlijkheid. Ook deze week stortten alle gasten hun hart uit. Zo ook op de frankste vraag.

De 25-jarige Lauren kwam pas op haar zevende te weten dat ze geadopteerd was uit Vietnam, nadat kindjes op school haar hadden aangesproken over het feit dat ze niet op haar ouders leek. Twee jaar daarvoor zat ze echter al met de angst om achtergelaten te worden. “Ik was vijf jaar en had een bronchitis. Mijn mama had mij afgezet in het ziekenhuis, maar moest zelf ook gaan werken. Ze verzekerde me dat ze ’s avonds zou terugkomen en dat papa in de loop van de dag ook op bezoek kwam. Maar vanaf ze uit de deur was, kreeg ik het gevoel dat ze me gingen achterlaten. Ik wist nog niets van de adoptie, maar ergens moet ik het toch ergens beseft hebben. Ik had enorm veel schrik.”

Het eerlijkste antwoord: Ik moet niet meer dankbaar zijn dan een gewoon kind.

“Ben je dankbaar dat je geadopteerd bent geweest?" De vraag lijkt erg onschuldig, maar de meeste gasten worden er toch opgelaten van. Monica is 56 jaar en werd als baby van nog geen maand oud geadopteerd. Haar biologische moeder was anoniem van haar bevallen in Frankrijk.

“Het is mij altijd ingeprent dat ik dankbaar moet zijn dat ik geadopteerd ben. Iedereen zei altijd maar: ‘Je bent toch goed terechtgekomen?’ Maar als kind zie je dat zo niet. Niemand kiest ervoor om geboren te worden en al zeker niet om afgestaan te worden. En natuurlijk ben ik dankbaar! Maar moet ik daarom meer dankbaar zijn dan een natuurlijk kind dat in een gezin geboren wordt? Mijn vader zei altijd dat ik maar dankbaar moest zijn. Ik vind dat fout.”

Bekijk ‘Durf te vragen’ elke dinsdag om 20u35 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top