Gossip Girl: de originele versie vs. de reboot

Na 90210 en Roswell New Mexico komt nu ook Gossip Girl terug. Zal Gossip Girl 2021 de moeite waard zijn? Zal deze facelift na bijna tien jaar even goed zijn als 'the real thing'?

Mee met zijn tijd

De personages van Gossip Girl verplaatsten zich indertijd enkel met de limousine. In 2021 bestellen ze liever een Uber. Blogs zijn ondertussen afgeschreven: nu werkt een Gossip Girl met Instagram. Hiermee zijn we alvast in 2021 beland en kunnen we ons ook beter identificeren met de personages. De originele versie van Gossip Girl liet ons een heel andere wereld met weelderige rijkdom ontdekken die maar weinigen onder ons zullen kennen.

Inclusie en diversiteit

Een andere grote verandering van deze reboot betreft inclusie en diversiteit. De meeste hoofdpersonages hebben een andere etnische afkomst, wat niet echt het geval was bij de eerste Gossip Girl. Behalve Vanessa, die door Jessica Szhor werd gespeeld, waren alle acteurs en actrices blank. Idem dito voor de seksuele geaardheid: Gossip Girl was echt een wereld van heteroseksuelen. In de versie van 2021 is dat niet meer het geval. Er is meer evenwicht en de grenzen zijn ook niet zo afgelijnd. En bovenal: dit is helemaal geen onderwerp van polemiek.


Een realistischere scheiding van de klassen

We zeiden het al: de rijkdom van de eerste versie van Gossip Girl was over the top. De essentie van de serie was om te ontdekken hoe deze rijke jongeren van de Upper East Side leefden. De serie was daarmee helemaal niet realistisch. In de versie van 2021 wordt die rijkdom minder tentoongespreid. De familienamen van de personages worden trouwens ook niet meer elke vijf minuten herhaald. De nieuwelinge op privéschool Constance Billard heeft bijvoorbeeld een studiebeurs. Gossip Girl 2021 staat daarmee een pak dichter bij de realiteit dan de originele serie van 2007.

Hommage aan de eerste versie van Gossip Girl

In deze nieuwe versie van Gossip Girl is 12 jaar verstreken sinds de eerste generatie. De personages van de originele Gossip Girl maken niet echt hun opwachting maar zijn toch aanwezig in gesprekken of te zien op computerschermen of zelfs aan de muur. Zo zijn Nate Archibald, Dan Humphrey, Serena Van der Woodsen en Blair Waldorf er toch een beetje bij. En uiteraard mag ook de Gossip Girl en blog niet onbreken. Want zij, 't is te zeggen hij, is de inspiratie van onze nieuwe Gossip Girls!


De gemeenschappelijke punten

Het belangrijkste gemeenschappelijke punt, dat ons echt plezier doet trouwens, is de voice-off! Wat zou Gossip Girl zijn zonder Kristen Bell? Net zoals bij de originele casting geeft deze actrice haar stem aan Gossip Girl. Er zijn nog andere, banalere gelijkenissen. Zo is de school nog altijd dezelfde, net zoals het afspraakpunt aan de Met. De personages van Obie en Max zijn voor een groot stuk gebaseerd op die van Dan Humphrey en Chuck Bass. De eerste is verantwoordelijk, al erg volwassen en begaan met de maatschappij. De tweede is dan weer instabiel en verliest zich in alcohol, drugs en seks. 


Even verslavend als het origineel

Het begin zet ons enigszins op het verkeerde been maar de bekende stem van Gossip Girl neemt ons al heel snel mee in het verhaal. De intriges en personages hebben alle ingrediënten voor succes in huis. En daardoor heb je al snel zin om een volgende episode te kijken. Na de eerste aflevering ben je de originele Gossip Girl helemaal vergeten en duik je mee in deze nieuwe geschiedenis met nieuwe personages.


Waarom kijken?

Deze nieuwe kijk op de New Yorkse jeugd is de moeite waard. In alle afleveringen voel je de gevolgen van de #MeToo-beweging. Zo is toestemming nodig voor een kus of een omarming. Alsof dat altijd al zo geweest is. Alleen al voor deze nieuwigheid is de serie het kijken waard. En ook voor de lessen die Gossip Girl geeft, natuurlijk. XOXO.Ontdek 'Gossip Girl' nu op Streamz via Proximus Pickx! Ontdek het aanbod en probeer de tv-optie 1 maand gratis uit via deze link met de promotiecode 'PROXIMUS1M'. Daarna betaal je 11,95 euro per maand. Klik hier om te achterhalen hoe eenvoudig je je Streamz-account activeert.

Series

Bekijk alles
Top