Een fors uitgebreide mondmaskerplicht, meer telewerk en een bredere inzet van de coronapas moeten de vierde coronagolf indijken. Dat heeft het Overlegcomité vandaag beslist. "Een brede batterij aan maatregelen die niet overdreven streng zijn, maar wel vermijden dat we hier volgende week weer zitten", vatte premier Alexander De Croo het pakket samen.
De vierde golf van coronabesmettingen - vandaag officieel omgedoopt tot de herfstgolf - won de afgelopen week elke dag aan kracht. Dat premier Alexander De Croo gelijk had om het Overlegcomité te vervroegen van vrijdag naar dinsdag, benadrukte minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke op de persconferentie na afloop van de vergadering: gisteren zijn er 155 nieuwe COVID-patiënten opgenomen in de ziekenhuizen, van wie nota bene iets meer dan de helft in het over het algemeen beter gevaccineerde Vlaanderen.

Het Overlegcomité met daarin de bevoegde federale ministers en vertegenwoordigers van de deelstaatregeringen besliste om een breed amalgaam aan maatregelen in te zetten. De meeste daarvan gaan komende vrijdag in, maar "mensen moeten daarop niet wachten om ze al toe te passen", benadrukte Vandenbroucke snel.

Concreet gaat het ten eerste om een uitbreiding van de mondmaskerplicht. Die geldt op dit moment in principe alleen nog maar in het openbaar vervoer en bij contactberoepen. Vanaf vrijdag zal het mondmasker opnieuw overal gedragen moeten worden in winkels, winkelcentra, zorginstellingen, bibliotheken, erediensten en allerhande publiek toegankelijke ruimtes zoals overheids- en gerechtsgebouwen, sportcentra en bij erediensten.

De uitbreiding van het Covid Safe Ticket - de coronapas in de volksmond - vormt de tweede dam. Die wordt sowieso verplicht voor evenementen vanaf 200 personen binnen en 400 mensen buiten. Zonder kan ook, maar dan geldt er een mondmaskerplicht. Bovendien gaat het om een minimale federale sokkel: iedere organisator die dat wil kan een coronapas invoeren, ongeacht het aantal bezoekers. In Brussel en Wallonië ligt de drempel voor het Covid Safe Ticket nu trouwens al een stuk lager, met een verplichting vanaf 50 bezoekers binnen en 200 buiten.

De deelstaten engageren zich bovendien om vanaf 1 november het Covid Safe Ticket te verplichten in alle horecazaken en fitnesscentra. Dat was al het geval in Wallonië en Brussel, maar nu volgt ook Vlaanderen. Opvallend, want Vlaams minister-president Jan Jambon en zijn partijvoorzitter Bart De Wever (N-VA) kantten zich gisteren/maandag nog tegen een uitbreiding van de coronapas omdat het een vals gevoel van veiligheid zou creëren. Jambon liet dinsdagavond vanuit Dubai wel weten dat hij tevreden is met de beslissing, omdat de sector zelf vragende partij was. Voor het personeel van horecazaken en fitnesscentra gaat de mondmaskerplicht trouwens al op 29 oktober in.

Tot slot wordt het telewerk opnieuw sterk aanbevolen "voor alle personeelsleden van ondernemingen, verenigingen en dienstverleners, tenzij dit onmogelijk is omwille van de aard van de bedrijfsactiviteiten of van de dienstverlening". Die maatregel moet niet alleen het aantal contacten op het werk, maar ook op het openbaar vervoer gevoelig terugdringen.

Het Overlegcomité heeft bewust gekozen voor een breed pakket aan maatregelen, die geen sectoren viseren maar tegelijkertijd wel vermijden dat er volgende week een nieuw Overlegcomité moet komen, verklaarde premier De Croo na afloop. "De sluiting van sectoren of beperkingen van activiteiten zijn op dit ogenblik niet nodig, maar de epidemiologische toestand noopt wel tot voorzichtigheid en waakzaamheid", vatte hij de situatie samen.

De maatregelen gelden in principe voor drie maanden, al kan het ook langer of korter. Dat is ook de periode waarin de pandemiewet, die de federale regering een dezer dagen zal afkondigen, van toepassing is. Bovenop de maatregelen die dinsdag beslist zijn, komen er mogelijk nog extra voorzieningen in het onderwijs, iets waar minister Vandenbroucke dinsdagavond al op aandrong. De ministers van Onderwijs komen morgen/woensdag alvast samen. Daarnaast is er sprake van een boosterprik voor de brede bevolking. Van zodra wetenschappelijk is bepaald wanneer die herhalingsdosis het best wordt toegediend wordt de toediening ervan georganiseerd.

Premier De Croo is er alvast van overtuigd dat de nieuwe maatregelen voldoende efficiënt kunnen zijn om een nieuwe verpletterende golf aan besmettingen af te wenden. "Als ze goed nageleefd worden, kunnen we de frequentie van gevaarlijke contacten goed naar beneden houden en vermijden we dat er een te sterke stijging komt", zei hij. Ook de hoge vaccinatiegraad moet een complete ramp helpen voorkomen. "Zonder die vaccins werd dit een onuitgegeven gezondheids- en economische crisis", was Vandenbroucke stellig. "Mensen moeten zich dus blijven laten vaccineren. Daar is nog een stuk weg te gaan."