De overheid beveelt telewerk vanaf vrijdag weer sterk aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat hebben de regeringen vandaag beslist op het Overlegcomité.
Telewerken wordt weer sterk aanbevolen voor alle personeelsleden "wanneer dat kan", zo kondigde premier Alexander De Croo aan. "Thuiswerk zorgt ervoor dat er minder contacten zijn op de werkplek en dat is een goede zaak." Ook moet de maatregel het aantal mensen op het openbaar vervoer verminderen.

"Ik roep de sociale partners op om zo snel mogelijk overleg te organiseren op bedrijfs- en sectorniveau om deze nieuwe fase van aanbevolen telewerk zo soepel mogelijk te laten verlopen", zegt minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) in een reactie. "Dit overleg kan zowel op de levenskwaliteit van de werknemers als op de productiviteit van de ondernemingen impact hebben."

Hij benadrukt dat verplicht of aanbevolen telewerken tijdens vorige besmettingsgolven "een van de maatregelen met de meeste impact" was om de pandemie onder controle te houden, maar ook "moeilijkheden met zich meebracht voor bedrijven en werknemers".

Nu liggen de kaarten volgens Dermagne echter anders dan tijdens de eerste maanden: heel wat bedrijven en werknemers hebben zich intussen kunnen organiseren op telewerk en "het werken op afstand heeft een structurele plaats verworven binnen de arbeidsorganisatie", luidt het.