De ministers van Onderwijs zullen moeten nadenken over extra maatregelen om de circulatie van het coronavirus te beperken als ze de scholen open willen houden. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke vanavond gezegd na afloop van het Overlegcomité. "We gaan niet dicteren wat de ministers van Onderwijs moeten doen, maar we rekenen wel op hun verantwoordelijkheidszin."
Het Overlegcomité heeft dinsdagavond een aantal maatregelen afgeklopt om de herfstgolf die momenteel volop aan kracht wint zo goed mogelijk in te dijken. Maatregelen voor scholen zijn daar vooralsnog niet bij: dat laat laten de verschillende regeringen over aan de regionale ministers van Onderwijs, die morgen vergaderen. 

Toch zullen ook daar extra maatregelen nodig zijn, stipte minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke aan tijdens de persconferentie. "We zijn ongerust over de situatie in de scholen, want we willen ze absoluut openhouden. We gaan niet dicteren wat de ministers van Onderwijs moeten doen, maar we rekenen wel op hun verantwoordelijkheidszin", was hij duidelijk. "Als je de onrust wil wegnemen bij kinderen en ouders, dat moet je sterkere maatregelen nemen."

De Vooruit-vicepremier legde onder meer de nadruk op het mondmasker, maar ook op vaccinatie bij kinderen tussen 12 en 17 jaar en vooral ventilatie. "We moeten meer dan ooit inzetten op veilige lucht in de klassen", klonk het.