Kapitein Johan Van Herck heeft een vierkoppige definitieve selectie bekendgemaakt voor het finaletoernooi van de Billie Jean King Cup (ex-Fed Cup) begin november in Praag. 

Het Belgische kwartet bestaat uit Elise Mertens (WTA 20), Greet Minnen (WTA 69), Ysaline Bonaventure (WTA 143) en Kirsten Flipkens (WTA 154). Met Alison Van Uytvanck (WTA 61) is de Belgische nummer twee er niet bij. Na overleg met de speelster en haar entourage werd beslist dat ze actief zal blijven op het WTA-circuit.

"De voorbije periode zijn we met acht speelsters nauw in contact geweest om de Billie Jean King Cup Finals voor te bereiden. Elise Mertens, Greet Minnen, Kirsten Flipkens en Ysaline Bonaventure vormen de finale selectie", aldus Van Herck. "Met hen beschikken we over een heel sterk en solide team met heel wat mogelijkheden om ambitieus te kunnen aantreden in de Billie Jean King Cup Finals in Praag. 

Geen Van Uytvanck en Clijsters

Elise Mertens is zowel in het enkel- als het dubbelspel aan een zeer sterk seizoen bezig, en ook Greet Minnen heeft heel wat kwaliteiten voor zowel enkel- als dubbelspel. Kirsten is teruggekeerd uit een lange blessure, maar is en blijft een speelster met ongelooflijk veel kwaliteiten en ervaring die perfect past in dit team. Tot slot is er Ysaline Bonaventure, ze heeft getoond dat ze in de Billie Jean King Cup echte topspeelsters aankan. Met hen beschikken we over veel kwalitatieve opties om de confrontatie met Australië en Wit-Rusland aan te gaan."

"Vier andere speelsters uit de preselectie reizen dus niet mee af naar Praag: na overleg met Alison Van Uytvanck en haar entourage zal ze actief blijven op het WTA-circuit, Maryna Zanevska is op de terugweg van een blessure, Yanina Wickmayer werkt hard verder aan haar comeback na de geboorte van haar eerste kind en Kim Clijsters zal in de Team Cup in de VS verder matchritme opdoen met het oog op volgend seizoen. We blijven ook met ieder van hen in contact met het oog op de Billie Jean King Cup volgend jaar."

Tsjechië en Wit-Rusland favoriet?

De eindronde van de Billie Jean King Cup, voorheen de Fed Cup, wordt van 1 tot en met 6 november in Praag gespeeld na twee keer te zijn uitgesteld. Frankrijk, de titelhouder sinds 2019, zou zijn titel in april 2020 in Boedapest verdedigen, maar het evenement werd twee keer uitgesteld vanwege de coronapandemie. 

De wedstrijd wordt gespeeld op harde binnenbanen. Er wordt niet enkel halsreikend uitgekeken naar de prestaties van de Belgen gekeken, maar ook naar die van de Tsjechische speelsters Krejcikova, Siniakova en Vondrousova die topfavoriet zijn. Zwitserland rekent dan weer op topspeelster Bencic om het verschil te maken terwijl Duitsland kan rekenen op Kerber en Rusland op Pavlyuchenkova. Spanje hoopt dat Muguruza de eer van de natie zal verdedigen. Frankrijk wrijft zich dan weer in de haren want Mladenovic heeft verstek gegeven voor het toernooi.

In 2012 doopte de Internationale Tennisfederatie de Fed Cup om tot de Billie Jean King Cup als eerbetoon aan de nu 77-jarige Amerikaanse ex-tennisster die zich na haar succesvolle carrière ging inzetten voor onder meer gendergelijkheid. De twaalf beste tennislanden ter wereld zijn verdeeld in vier groepen van drie. De winnaar van elke groep gaat door naar de halve finales, waaruit de twee winnaars tegen elkaar spelen in de finale. Elke wedstrijd wordt gespeeld in een gereduceerd formaat, met twee enkelspelen en één dubbelspel in plaats van de vroegere vier enkelspelen en één dubbelspel. België is ondergebracht in een groep met Australië en Wit-Rusland.

Volg de Billie Jean King Cup Finals op 1 en 2 november (vanaf 11u30) op Canvas en op 6 november (vanaf 16u10) op Eén of op Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay kunt u het programma tot 36 uur later bekijken wanneer u maar wilt, of ook op de website of app 7 dagen na de uitzending!