De mythische Druivencross winnen, de droom van elke kampioen

Wielersport | De Druivencross, sinds vorig jaar verheven tot de status van Wereldbekerwedstrijd, is toe aan zijn 85e editie, maar is nog altijd springlevend. Op het parcours dat door vele specialisten wordt beschouwd als het mooiste en zwaarste ter wereld, staat elke zege, ook al is het maar één keer in een carrière, gelijk met toetreden tot het pantheon van de cyclocross. De vijfde manche van de Wereldbeker is zondag LIVE te volgen op Pickx.

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Zondag eisen de veldrijders voor de 85e keer de hoofdrol op in Overijse, de druivengemeente, voor de Druivencross. De eerste editie dateert van 1960 en tussen 1971 en 1988 werd die cross twee keer per jaar gereden, een keer in november-december en een keer in januari-februari. Overijse was ook 5 keer het decor voor het Belgische kampioenschap.

Zo kan Roland Liboton, de legendarische veldrijder, er prat op gaan dat hij drie keer in een seizoen won in Overijse. In totaal zou hij er 16 keer winnen en dus is het niet verwonderlijk dat hij 'Meneer Druivencross' wordt genoemd.

Net als duizenden fans zal ook Liboton uitkijken naar de vijfde wedstrijd in de Wereldbeker van dit jaar: Overijse, bekend als de 'moeder aller crossen' staat altijd garant voor spektakel met het veeleisende en afwisselende parcours rond de Tenotsberg en het Mariënpark. Op een dergelijk parcours kan alleen een complete veldrijder winnen die kracht, snelheid, techniek en gevoel voor risico kan combineren.

Bij de heren ontbreekt het podium van vorig jaar (Van Aert die won van Van der Poel en Pidcock) en de enige die al in Overijse kon winnen, is Toon Aerts die net de zege pakte in een andere mythische plek in het veldrijden, Zonhoven met zijn Kuil. Eli Iserbyt (al winnaar van twee Wereldbekermanches) en Quinten Hermans (met ook al een Wereldbekerzege achter zijn naam) zullen er alles aan doen om hun klassement in de Wereldbeker te verdedigen.

Bij de dames won vorig jaar Europese kampioene Ceylin del Carmen Alvarado. Haar ontbreekt het wellicht aan wedstrijdritme, want ze is maar net opnieuw aan wedstrijden begonnen. Denise Betsema, vorig weekend twee keer aan het feest in Ruddervoorde en Zonhoven, en wereldkampioene Lucinda Brand, vier keer op het podium in Overijse in de vorige vier edities, zijn de favorieten. En wat mogen we verwachten van de Hongaarse Blanka Vas die een korte pauze inlaste na de Wereldbekerwedstrijden in de States? En staat Sanne Cant er opnieuw, na haar vierde plek in Ruddervoorde?

Het klassement in de Wereldbeker (Heren)

1.    Eli Iserbyt    135
2.    Quinten Hermans    107
3.    Toon Aerts    104
4.    Michael Vanthourenhout    100
5.    Lars van der Haar (Ned)    94
6.    Jens Adams    72
7.    Daan Soete    67
8.    Ryan Kamp (Ned)    64
9.    Toon Vandenbosch    63
10.   Corné van Kessel (Ned)    50

Het klassement in de Wereldbeker (Dames)

1.    Denise Betsema (Ned)    125 
2.    Lucinda Brand (Ned)    122
3    Marianne Vos (Ned)    102
4.    Puck Pieterse (Ned)    82
5.    Yara Kastelijn (Ned)    68
6.    Kata Blanka Vas (Hon)    65
7.    Shirin van Anrooij (Ned)    63
8.    Annemarie Worst (Ned)    59
9.    Fem van Empel (Ned)    59
10.   Inge van der Heijden (Ned)    55

Het kalender van de Wereldbeker

10 oktober: Waterloo (USA). Winnaars: Iserbyt (H) / Vos (D)
13 oktober: Fayetteville (USA). Winnaars: Hermans (H) / Brand (D)
17 oktober: Iowa City (USA). Winnaars: Iserbyt (H)/ Vos (D)
24 oktober: Zonhoven. Winnaars: Aerts (H)/ Betsema (D)
31 oktober: Overijse
14 november: Tabor (TCH)
21 november: Koksijde
28 november: Besançon (FRA)
05 december: Antwerpen
12 december: Val di Sole (ITA)
18 december: Rucphen (NED)
19 december: Namen
26 december: Dendermonde
02 januari: Hulst
16 januari: Flamanville (FRA)
23 januari: Hoogerheide (NED)

Het veldritseizoen is gestart!

Wereldbeker, vijfde manche
Zondag 31 oktober in Overijse, vanaf 13.15 uur, op Pickx Live en Pickx+ Sports 1

Start dames om 13.40 uur
Start heren om 15.00 uur

De acht manches van de Superprestige en de volledige kalender van de Wereldbeker zijn te volgen op de zenders Pickx Live en Pickx+ Sports.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top