In het Oost-Afrikaanse land Soedan lijkt het leger de situatie in de hoofdstad Khartoem onder controle te hebben. Onder meer de luchthaven en de belangrijkste bruggen worden door militairen gecontroleerd, zo heeft de VN-vertegenwoordiger voor Soedan, Volker Perthes, meegedeeld tijdens een digitale briefing.
Perthes benadrukt dat de Verenigde Naties wegens de beperkte telefoon- en internetverbinding nog geen volledig zicht hebben op de situatie. Toch lijkt het erop dat het leger na de staatsgreep van vanmorgen de hoofdstad in handen heeft.

"Er zijn geregeld schoten te horen", zegt Perthes, die zelf in Khartoem verblijft. "Dus er is natuurlijk wel een risico dat er meer geweld en spanningen komen wanneer de nacht ingaat."

Het Soedanese leger heeft vanmorgen een staatsgreep gepleegd. Premier Abdallah Hamdok werd door onbekende mannen gearresteerd en naar een onbekende bestemming gebracht. De hoogste militaire vertegenwoordiger, generaal Abdel Fattah al-Burhan, kondigde daarop de ontbinding van de overgangsregering aan. In het hele land is de noodtoestand afgekondigd.