De gemeente Houthalen-Helchteren gaat zijn eigen dierenparken voorzien van een omheining zodat wolven er niet in kunnen. Dat is beslist na overleg tussen burgemeester Alain Yzermans (Vooruit) en het Agentschap Natuur en Bos. Yzermans roept gouverneur Jos Lantmeeters intussen op om een provinciale aanpak van de wolven te coördineren.
Tien tot vijftien damherten zijn zaterdagnacht op het domein van vakantiepark Hengelhoef in Houthalen-Helchteren vermoedelijk het slachtoffer geworden van een wolvenaanval. Het Wolf Fencing Team Belgium heeft de omheining van de hertenweide gisteren na de aanval 'wolfproof' gemaakt.

Burgemeester Alain Yzermans bevestigt na het overleg met het Agentschap Natuur en Bos dat recreatieparken sneller een beroep op subsidies voor 'wolfproof'-omheiningen zullen kunnen doen. "De wetgeving moet worden aangepast. Daar zijn wij volop mee bezig", aldus Yzermans.

De gemeente Houthalen-Helchteren gaat haar eigen dierenparken - Kelchterhoef en het wildpark Molenheide - 'wolfproof' omheinen. Ook het hertenpark in recreatiedomein Hengelhoef krijgt de raad om een dossier voor de nieuwe subsidies in te dienen, aldus het gemeentebestuur.

Yzermans is vragende partij voor een provinciale aanpak van de wolven. "Ik denk dat iedereen ziet dat het territorium van de wolven stilaan groeit. Het is belangrijk om een globale aanpak te voorzien, en ik denk dat de gouverneur de persoon is om dat te coördineren inzake preventie, informatie en sensibilisering."

In de Facebookgroep 'Ge zijt van Opoeteren' is een filmpje gepost van een wolf, die gisteren op de Weg naar As in Dorne (Maaseik) via een oprit naar een huis loopt. Nog gisteren werd een wolf - mogelijk dezelfde - gefilmd aan het Zavelbos in Opoeteren. De wolf liep er langs de weg en stak die vervolgens over vlak voor de auto.