ESL Proximus Benelux Championship: de teams in de running

Door Proximus

Deel dit nieuws

Komende zaterdag vindt de apotheose plaats van de tweede editie van het ESL Proximus Benelux Championship in 2021, de wintersplit. Op 30 oktober staat namelijk de eindfase als LAN gepland. Je kan de competitie volgen op Pickx Esports en op televisie via Pickx Live. Vandaag is het dus tijd om de verschillende teams die het ultieme kwartet van het toernooi vormen eens van dichterbij te bekijken.

Van de oorspronkelijke acht teams blijven er nu nog maar vier over in de grootste CSGO-competitie in de Benelux: het ESL Proximus Benelux Championship. We nemen een kijkje naar de teams en spelers die we aan het werk zullen zien op het belangrijke evenement in de Belgische CSGO-scene.

Favoriet eClub Brugge

© eClubBrugge

Na de overname van het MEASTRO-team, bestaande uit Stev0se, simix, ritchiEE, matty en n0tice in februari, is eClub Brugge duidelijk de te kloppen organisatie in de Benelux-regio in dit jaar 2021. eClub zit nu echt aan de tafel met de grote jongens zoals LowLandLions en Sector One.

Dit ESL Benelux-seizoen was een clean sweep voor de Bruggelingen. Als we terugkeren naar de Summer Split zien we de enige nederlaag van het oorspronkelijke team tegen Lyngby Vikings in een BO1 die spannender was dan de score doet vermoeden (11-16). Afgezien van de moeilijke start, herstelde het team zich snel en verloor het geen maps meer in het hele ESL Proximus Benelux-seizoen! Zelfs tijdens de play-offs heersten ze in de BO3-wedstrijden met ijzeren hand. In de zomerfinale tegen LowLandLions lieten ze slechts 14 rounds liggen.

© Liquipedia
© Liquipedia

Dit winterseizoen won eClub even gemakkelijk de online groepsfase. De resultaten lijken geruststellend. Maar de overgang van online naar offline wedstrijden kan zelfs de grootste teams doen beven als ze zich niet voldoende voorbereiden. Een tip voor alle teams: pas op dat je je niet laat verrassen.

Qua speelstijl is eClub Brugge een team met skills en vertrouwen. De individuen schitteren, maar het collectief lijdt er niet onder. De rounds volgen elkaar op met wisselend ritme en explosiviteit. En als dat niet meer lukt, zet Stev0se zijn spelers op hun plaats. Dan dringen zij zich weer op en imponeren ze met hun regelmaat op hoog niveau. Te hard van stapel lopen staat niet in het woordenboek van eClub Brugge.

Een ander punt dat we moeten vermelden is hun kaartenpool. Gezien het competitieniveau van de tegenstand is er geen reden tot ongerustheid. Er lijken geen zwakke punten op te duiken, vooral gezien het format van de grote finale, die ook in BO3 wordt afgewerkt.

Maar elk team evolueert natuurlijk. Dat is ook het geval voor eClub. Sommige spelers zijn aan de kant geschoven en anderen hebben uit eigen beweging een stap opzij gezet, waardoor er een tijdje geleden vervangers zijn aangetrokken. Maar ongeveer twee maanden is meer dan genoeg tijd om het snel naderende doel voor te bereiden.

Project EVERSIO, de onverwachte troonopvolger

© ProjectEVERSIO

Als we de kwalificatievolgorde van deze editie volgen, is het Project Eversio dat als beste uit groep B komt. Een op zijn zachtst gezegd onverwachte naam voor de niet-ingewijden. Terugkijkend op de zomereditie heeft het Eversio-team het niet erg goed gedaan. Ze eindigden op de 5e plaats en slaagden er niet in zich te plaatsen voor de play-offs.

Sinds dat zomerseizoen is het team wat gewijzigd, maar de oorspronkelijke spelers zijn er nog steeds, gemotiveerder dan ooit. De Maltese organisatie achter de spelers lijkt evenzeer gedreven om haar dominantie in de Benelux te bewijzen. Met een ticket als seed 1 mogen ze misschien wel aan de titel denken.

Vooral omdat de resultaten tijdens deze split Eversio een duidelijk voordeel geven ten opzichte van de toekomstige tegenstanders. De BO3-overwinning tegen LowLandLions in de Winners’ Match van de groepsfase zou de spelers vertrouwen moeten geven.

© Liquipedia

Wat de kaartenpool betreft, lijkt Eversio erg wisselvallig. Maar we konden zien dat Overpass hun favoriete map was in de laatste paar wedstrijden, net als Ancient, die de spelers volledig onder controle lijken te hebben! Het zijn twee maps die veel teams kunnen verrassen, en dat zou in het voordeel van Project Eversio kunnen spelen.

In zijn speelstijl blijft Eversio gestroomlijnd en efficiënt, vertrouwend op Xaka’s AWP en jco’s talent als entry-fragger. De rest is een kwestie van succes en tradekwaliteit, die zeker aanwezig is bij ReFuZR, tweede in de competitie wat betreft statistieken, en bij zijn teamgenoten CrePoW en Swes.

De levensduur van LowlandLions

© LowLandLions

Het derde team dat we je voorstellen heeft eigenlijk geen introductie nodig, want het is al jaren dé structuur bij uitstek van de Belgische en Benelux-scene in het algemeen: LowLandLions, nu verbonden aan KAA Gent! We herinneren ons nog de eerste editie van de ESL Benelux in 2016 en zijn eerste winnaar, het team won de competitie gewoon back to back.

Gedurende de twee splits in het reguliere seizoen is het LowLandLions-team sterk veranderd, van een dominerend Nederlands team naar een Europese mix waar de Belgische vlag nog goed vertegenwoordigd is door twee van onze landgenoten. LLL maakte en maakt nog steeds furore in de regio en domineert vaak, samen met eClub Brugge.

Terugkijkend op hun zomersplit is het duidelijk dat de klasse er nog steeds aanwezig is. Het team verloor alleen van Brugge en Eversio, haalde gemakkelijk de play-offs en bereikte de grote finale, die uiteindelijk naar eClub ging!

LowLandLions was dus zeker van zijn ticket voor deze editie. Het enige wat nog moest gebeuren was de groepsfase doorkomen. Die opdracht bleek moeilijker dan verwacht. Uiteindelijk leverden de twee BO3-overwinningen tegen Genk ze de tweede plaats in groep B op.

Wat de speelstijl betreft, vertrouwt LowLandLions op de grote individuele klasse zonder buiten de lijntjes te kleuren. De rounds verlopen zeer gestructureerd en zijn goed ingedeeld, zodat de spelers geen grote fouten maken. Sommige ideeën, bijvoorbeeld zoals tijdens de kleine aankooprondes, zijn inventief. De selectie is erg jong, met een gemiddelde leeftijd van 19 jaar, maar de spelers hebben genoeg ervaring om hun stempel te drukken op het toernooi.

De vraag is natuurlijk wel hoe deze jonge spelers zullen reageren op het evenement dat offline doorgaat. Zal de druk hen te veel worden of juist een boost geven? Wij kunnen alvast niet wachten om het team op het podium en op alle schermen te zien!

Game Fist als outsider

© GameFist

Het laatste team dat zich kwalificeerde is Game Fist. De Belgische organisatie, opgericht in 2017 en bekend bij liefhebbers van de Benelux-esportsscene, heeft zich ook gevestigd als een kracht om rekening mee te houden op verschillende titels, waaronder CSGO.

De geschiedenis van de organisatie is niet erg moeilijk om te volgen. In augustus kondigde de organisatie haar terugkeer naar de game van Valve aan, net als haar team voor dit seizoen.

Hun parcours is tot nu toe meer dan overtuigend! We konden niet meer verwachten van een team dat gecreëerd werd voor de competitie. GameFist plaatste zich rechtstreeks via de gesloten qualifiers en won meteen zijn eerste wedstrijd in de groepsfase in een spannende BO3 tegen Join The Force. De strijd kreeg een vervolg aangezien de twee ploegen elkaar later opnieuw ontmoetten in de Decider Match. Een tweede overwinning tegen JTF stelde de tweede plaats van Game Fist in groep A veilig.

© Liquipedia

Net als bij de tegenstand, is de stijl van Game Fist erg formeel. Individuen schitteren door eenvoudige maar doeltreffende en goed uitgevoerde strategieën. De spelers nemen geen overdreven risico’s. Als die er toch zijn, worden ze aanvaard en loopt het vaak goed af.

Maar de speelstijl is tweesnijdend. Als de tegenpartij een minder academische, snellere en creatievere stijl zou hebben, zou Game Fist heel snel in de problemen kunnen komen.

Je hebt het vast wel al begrepen, de aanwezigheid van deze teams zal ons waarschijnlijk een spektakel van hoog niveau bieden. We zien elkaar komende zaterdag 30 oktober vanaf 9u45 op Pickx Esports en op televisie via Pickx Live om samen van de show te genieten! Voor de gelegenheid wordt het volledige programma op de set live vanuit de Proximus Lounge gepresenteerd.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top