Vijftien jaar heeft het geduurd voordat de Waalse club La Louvière zich opnieuw in de kijker kon spelen voor heel België. Het doet dat naar aanleiding van het bekerduel tegen RSC Anderlecht vanavond en niet omwille van schandalen waar de club sinds 2006 mee verbonden is. Want wat blijkt: het La Louvière anno 2021 is niet meer het La Louvière uit 2006.

De geschiedenis van fusieclub RAAL La Louvière leest als een kluwen waar een kat haar jongen niet meer in terugvindt. We nemen 2009 als startjaar voor dit interessante verhaal omdat toen de nabijgelegen clubs RAA Louviéroise en RACS Couillet om financiële en sportieve redenen met elkaar fuseerden.

Gokchinees Zheyun Ye 

Dat was vooral voor RAA Louviéroise van belang. De Waalse club speelde van 2000 tot 2006 in de Belgische eerste klasse maar werd op het einde van dat laatste jaartal beschuldigd van omkoopschandalen. Dat gebeurde door enkele onderzoeksjournalisten van de VRT die aan het licht hadden gebracht dat gokchinees Zheyun Ye de Waalse clubleiding zou hebben betaald om wedstrijden te beïnvloeden. Toenmalig trainer Gilbert Bodart ontkende eerst de feiten, maar gaf nadien ruiterlijk toe dat zowel hij als de clubleiding daadwerkelijk in de broekzak zat van Zheyun Ye.

Als straf werd de proflicentie van RAA Louviéroise in 2006 ontnomen en werd de club verbannen naar derde klasse. Daar kwakkelde het voort en vond het in 2009 met RACS Couillet de ideale partner om te fuseren tot RAAL La Louvière en successen van weleer na te jagen. Na enkele mindere seizoenen en heel wat gegoochel met stamnummers van bevriende clubs, slaagde het nieuwe RAAL La Louvière in 2018 eindelijk in zijn opzet: kampioen worden in derde klasse van de amateurs. Sinds 2019 speelde RAAL La Louvière in de tweede klasse van de amateurs en behaalde het daar grote successen. Dit seizoen prijkt RAAL La Louvière zelfs op de eerste plaats van de tweede klasse bij de amateurs. Het dankt daarvoor enkele belangrijke spelers die een verleden in de Jupiler Pro League hebben.

Link met eerste klasse en… Anderlecht

We denken dan vooral aan spits Benjamin Romeyns en middenvelders Gregory Lazitch en Thomas Wildemeersch. Al deze spelers hebben een verleden bij Charleroi en hebben daar een schat aan ervaring opgedaan. Net als Corentin Fiore en Fadel Gobitaka, ooit beloftevolle talenten van Standard. Nu maken ze het mooie weer in La Louvière dat Anderlecht het vuur aan de schenen mag leggen en sommige van de andere La Louvière-spelers kennen het huis van paars-wit maar al te goed.

Neem bijvoorbeeld Nelson Azevedo. Deze Portugees-Belgische spits van 23 jaar speelde sinds 2013 voor Anderlecht en werd in 2018 geheel onverwachts in de basis gedropt tijdens een wedstrijd tegen KV Mechelen. Kwatongen beweren dat voormalig Anderlecht-coach Hein Vanhaezebrouck een statement wou maken richting het bestuur, maar wij onthouden vooral de bravoure die de jongeling aan de bal bracht. 

Ook Gilles Denayer kennen ze goed bij paars-wit. Deze inmiddels 25-jarige verdediger speelde een tijdlang als kapitein van de paars-witte beloften maar kon nooit doorbreken in het Lotto Park. Hij verliet de club in 2018 voor een Grieks avontuur maar heeft ondertussen in La Louvière onderdak gevonden.

Tot slot vermelden we ook nog Mohamed Soumaré. Deze 25-jarige bonkige spits liep alle jeugdreeksen door van paars-wit en besloot zijn geluk vanaf 2014 in Italië te gaan beproeven, meer bepaald in de Serie C. Daar pikte hij zijn doelpunten mee, werd hij uitgeleend en bereidde hij zijn terugkeer voor naar België. Virton lijfde hem in 2018 in, gevolgd door La Louvière in 2020.

Volg de wedstrijd RAAL La Louvière - RSC Anderlecht op ClubRTL of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je uitgezonden wedstrijden tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!