Artiest van de week: Jo Geboers legt schaduwkant bloot met The Shadow Machine

Muziek |

The Shadow Machine, het nieuwe muzikale soloproject van de Gentse singer-songwriter Jo Geboers, heeft nog maar twee singles uit, maar zou nu al een van de in de gaten te houden namen van volgend jaar kunnen zijn. Begin 2022 ligt de eerste EP van het beloftevolle en sfeervolle project in de rekken, dus zetten wij hen al even in de spotlights als “Artiest van de week”.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De term opkomend talent is voor The Shadow Machine misschien niet helemaal van toepassing. Jo Geboers boekte eerder al aardige successen met zijn band Low Land Home, die podia deelde met namen als Gabriel Rios, Marble Sounds en Flying Horseman. Maar die groep is intussen niet meer, en dus doet Geboers het tegenwoordig solo, onder de naam The Shadow Machine.

Voor zijn alias haalde hij de mosterd bij de band Big Thief, maar er zit meer achter de artiestennaam. Geboers, die van beroep psycholoog is en dus de schaduwkantjes van de mens intiem kent, wil met zijn muziek die schaduw omarmen. Hij nodigt de luisteraar uit om over zichzelf te reflecteren en na te denken over twijfels die ons definiëren. En dat doet hij met een warme cocon van sfeervolle indieklanken die duister klinken, maar niet negatief of deprimerend. Gepaard met zijn diepe en zachte stem klinkt zijn muziek als een melancholisch thuiskomen.

De eerste single van The Shadow Machine kwam eerder dit jaar uit en heet ‘Blind’. Het geluid van die meanderende single, die veel luisteraars deed denken aan The National of Nick Cave, viel meteen op bij enkele belangrijke muzikale instanties. Het nummer belandde op de populaire playlists Indie Goesting en Made In Belgium op Spotify en de lijsten van Knack Focus en De Morgen. Radiozender Willy verkoos het nummer tot “Verse Vis” en via het programma ‘Duyster’ op Studio Brussel kwam het lied veel huiskamers binnen. Dat laatste noemde Geboers een levensdoel.

Live

Enkele weken geleden loste Geboers zijn tweede single, het veelzeggende ‘Thirst’, waarin zijn warme stem vertelt over interne worstelingen en de zoektocht naar onszelf. Het is muziek voor onzekere tijden die als gegoten past in de tijdsgeest.

The Shadow Machine is een soloproject, maar om binnenkort de podia te bestormen, verzamelde Geboers een liveband om zich heen. Dat zijn drummer Dennis Mahieu (Izomo, ex-Rhinos Are People Too), gitarist Gianni Marzo (Isbells, Marble Sounds, Ansatz Der Maschine) en bassist Wannes Nimmegeers (Quasiland). Op 15 december kan je hen aan het werk zien in het voorprogramma van Roosbeef in Strombeek. Op 28 april staan ze in CC De Adelberg in Lommel.

De debuut EP komt in het voorjaar van 2022 uit en is opgenomen door Bert Vliegen (Teen Creeps, Whispering Sons) en gemasterd door Laurens Grossen (Danny Blue and The Old Socks, Whispering Sons).

Meer van deze rubriek? Lees dan hier over de bluesrockers van Boogie Beasts.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top