Dit zijn de conspiracy theories waarop 'Stranger Things' gebaseerd is

De serie ‘Stranger Things’ draait – zoals de naam al verklapt – rond mysterieuze, soms onverklaarbare dingen. Experimenten, monsters, andere dimensies … bedekt met een laagje vette jaren 80-muziek. Wat je misschien niet wist, is dat de makers van ‘Stranger Things’ zich lieten inspireren door echte feiten en conspiracy theories. Lees snel verder om meer te weten te komen!

Al sinds 2016 kun je genieten van de originele serie ‘Stranger Things’. De makers, Matt en Ross Duffer, vertelden toen dat ze de bovennatuurlijke thema’s in de serie wilden baseren op iets wetenschappelijks. Ze kozen voor het echte project ‘MK-Ultra’ en het geheimzinnige ‘Project Montauk’, dat nog steeds gezien wordt als een conspiracy theory.

Project MK-Ultra: mind control

In 1953 startte de CIA, de buitenlandse inlichtingendienst van de Verenigde Staten, in het geheim het project MK-Ultra op. Het doel: de ontwikkeling van technieken waarmee je iemands hersenen kunt controleren (‘mind control’). Zo zouden de Verenigde Staten een voordeel hebben tegenover Rusland tijdens de Koude Oorlog.

Het project kreeg al snel een donkere wending. De vrijwillige proefpersonen veranderden in weigerende deelnemers die tegen hun wil fysiek en mentaal misbruik ondergingen, zoals het nemen van psychedelische drugs als ‘waarheidsserum’ en gedwongen slaapdeprivatie. Omdat de experimenten te ver gingen, werd het project stopgezet in 1965. Het project MK-Ultra heeft echt plaatsgevonden, dat bewijzen vrijgegeven documenten van de CIA.

Project MK-Ultra speelt een centrale rol in ‘Stranger Things’. In het eerste seizoen komen we te weten dat dokter Brenner (Matthew Modine) in Hawkins National Laboratory experimenten uitvoerde op Eleven (Millie Bobby Brown). Haar moeder was een van de MK-Ultra proefpersonen en wanneer ze zwanger was van Eleven moest ze LSD nemen en werd ze in een isolatietank geplaatst zodat haar zintuigen niets meer waarnamen (‘sensory deprivation’). Hierdoor heeft Eleven paranormale krachten, maar is haar moeders breincapaciteit ernstig aangetast.

Montauk Project: reizen door de tijd

Ten tweede is er het Montauk Project, een conspiracy theory. Opnieuw is de hoofdrolspeler de Amerikaanse regering. Die zou in de jaren 80 verdachte experimenten uitgevoerd hebben in Montauk, New York. Verschillende mensen, waaronder Alfred Bielek en Preston B. Nichols, deelden getuigenissen over wat er gebeurd zou zijn. Nichols schreef er zelfs een boek over: ‘The Montauk Project: Experiments in Time’.

Volgens Alfred Bielek leidden experimenten tot het openen van een gat in de hyperruimte (een dimensie buiten de onze). Dat gat dreigde een deel van de planeet op te slokken en enkel door al het materiaal te vernietigen, konden Alfred en zijn broer Duncan de planeet redden. Eind goed, al goed, zou je denken. Niets is minder waar. Na het sluiten van het gat werd Duncan versneld ouder. De broers keerden terug in de tijd om dat ongedaan te maken, waarna Duncan paranormale gaven ontwikkelde.

Preston B. Nichols, die het boek schreef, verklaarde verder dat Duncan de ‘Montauk stoel’ gebruikte om zijn paranormale gaven te versterken, waardoor hij objecten kon laten verschijnen. Volgens hem liet Duncan ook een monster ‘Beast’ los, net wanneer ze de experimenten wilden stopzetten. Ook hier moest al het materiaal vernietigd worden om het monster te stoppen.

Als je ‘Stranger Things’ hebt gezien, herken je vast veel elementen. Wist je dat de serie oorspronkelijk ook ‘Montauk’ heette? Reizen door de tijd is er niet bij voor Eleven en haar vrienden, maar de experimenten op Eleven zorgen bijvoorbeeld ook voor een gat in de ruimte dat Hawkins infecteert. De oplossing is ook hier: het gat sluiten. Eleven krijgt daarboven paranormale krachten én laat ook per ongeluk een monster ‘Demogorgon’ los.

Gebeten door de interessante en mysterieuze achtergrond van ‘Stranger Things’? Er valt ongetwijfeld nog veel te ontdekken.

Begin alvast met het herbekijken van de eerste drie seizoenen nu op Netflix en geniet binnenkort van het vierde.

Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) vind je hier terug. Meer over het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Series

Bekijk alles
Top