Het ongelooflijke verhaal van Bashir Abdi: de nieuwe Europese marathonkampioen

Sport |

Bashir Abdi heeft het weer geflikt. Nadat de Belgische marathonloper tijdens de Olympische Spelen van Tokio al eens brons won, verpulvert hij nu ook het Europese record voor marathonlopen van Kigen Özbilen. Dat deed Abdi in Amsterdam waar de 32-jarige marathonloper de race uitliep in 2:01:16.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Met deze knalprestatie verdient Abdi een plaats in de geschiedenisboeken en dat om meerdere redenen. Allereerst duikt hij onder het Europese record, maar de atleet verpulvert in één klap ook het parcoursrecord van de Rotterdamse marathon. Ook het Belgische record van 2:04:49 ging afgelopen middag voor de bijl. Met zijn toptijd wordt Abdi de tweede Belg die de marathon van Rotterdam op zijn naam schrijft, na Vincent Rousseau in 1994.

Per toeval in Gent

Dat Abdi op de Olympische Spelen, en in Rotterdam, de Belgische driekleur vertegenwoordigde is niets minder dan bijzonder te noemen. De atleet werd geboren in Somalië en moest dat land met zijn ouders ontvluchten wegens een burgeroorlog. Het gezin belandde in 2002 per toeval in Gent en daar begon Abdi op 16-jarige leeftijd met atletiek nadat hij eerst een voetbalcarrière uit de grond probeerde te stampen. De talenten van Abdi lagen echter niet op een voetbalveld maar wel op de pistes van het langeafstandslopen. Dat blijkt ook uit de mans eerste sportprestaties op internationale toernooien: in 2012 werd hij achtste in de finale van de 5.000 meter en vierde in de finale van de 10.000 meter. Twee sterke resultaten, en toen was Abdi amper 23 jaar oud.

Toen dat nieuws binnenkwam, fronste enkele onderzoekers van de Belgische topsportfederatie de wenkbrauwen. Ze besloten om Abdi’s lichaam van nader te gaan bekijken en uit tal van onderzoeken bleek dat Abdi’s spiermassa zich uitstekend leende voor het marathonlopen, zeker in vergelijking met andere sporten. In 2018 besloot Abdi het advies van de experts te volgen. Nadat hij tweede werd op de 10.000 meter, richtte de Belgisch-Somalische atleet zich volledig op de marathon. De rest is geschiedenis.

Indruk gemaakt op korte tijd

Een geschiedenis die we maar al te graag nog eens vanonder het stof halen. In 2018 liep Abdi zijn eerste marathon en dat was ook in Rotterdam. Toen blesseerde hij zich aan het begin van de wedstrijd aan de knie en besloot hij 2 uur en 10 minuten lang op zijn tanden te bijten alvorens te finishen. Omdat Abdi gehavend over de meet kwam, groeide de overtuiging dat er meer inzat als hij zo’n marathon fit kon uitlopen.

De vermoedens werden bevestigd want op Abdi’s tweede marathon verpulverde hij het Belgische record langeafstandslopen, een paar maanden later deed hij dat kunstje nog eens over tijdens de marathon van Chicago. In 2020 liep Abdi, ter voorbereiding van de Olympische Spelen, een marathon in Tokio en daar kwam hij als tweede over de finish. Met een goed gevoel nam hij afgelopen zomer deel aan de Olympische Spelen waar hij voor België een bronzen medaille behaalde, en dat in extreme weersomstandigheden. Op een zeer korte tijd is Bashir Abdi erin geslaagd om indruk te maken in de atletiekwereld en we vermoeden dat de man nog heel wat in zijn mars heeft voor volgende races.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top