Verjaagt Standard het crisisspook met succesparcours in de beker?

Voetbal | Vorig seizoen verloren de Rouches de finale van de Croky Cup nog tegen Racing Genk: doet het geplaagde Standard dit seizoen beter? De hoop op bekerwinst lijkt op dit moment alleszins het enige waar supporters van de Luikenaars zich aan kunnen optrekken. Standard zit in de competitie in het sukkelstraatje, maar is een echte bekerploeg: de voorbije zes jaar speelde het drie keer de bekerfinale. De eerste horde voor Standard in dit nieuwe bekeravontuur wordt het al even zwalpende Excel Moeskroen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zeggen dat Standard aan een tegenvallend seizoen bezig is in de Jupiler Pro League, is een understatement: de topclub kampeert na twaalf speeldagen in de buik van het klassement. Mbaye Leye moest eerder deze maand het gelag betalen en werd de laan uitgestuurd. Tot overmaat van ramp worden de Luikenaars geketend door bloedrode financiën. Door die geldzorgen ziet de hemel er boven Sclessin de afgelopen maanden wel heel donker uit. Ook de Standard-fans roeren zich en kwamen de laatste tijd regelmatig in het nieuws met hun wangedrag.

Bekerduel tussen twee clubs in crisis

De troepen van de nieuwe T1 Luka Elsner kunnen de crisis iet of wat temperen door een goed parcours neer te zetten in de bekercompetitie. De eerste horde is vanavond, tegen Excel Moeskroen. Ook die Waalse club is op de dool in 1B: na 9 speeldagen staan Les Hurlus op de laatste plaats in de stand. Ook hier moest de coach, Enzo Scifo, deze maand ophoepelen. Moeskroen – Standard is dus een duel tussen twee clubs met kopzorgen – bij de één zijn die zorgen al wat groter dan bij de ander.

De laatste twee confrontaties tussen beide ploegen beloven alleszins weinig goeds voor de Rouches: Excel Moeskroen won die competitiematchen telkens met het kleinste verschil. Op de koop toe moet Standard één van zijn sterkhouders missen: Selim Amallah is minstens een maand out met een scheur in de linker adductoren, die hij opliep tijdens de wedstrijd op het veld van OHL (2-2). De 24-jarige Amallah maakte dit seizoen al twee goals en leverde twee assists af in negen competitieduels.

Moeskroen kon nog niet winnen in 1B

Ook de tegenstander van Standard zit in de hoek waar de klappen vallen. Moeskroen kon nog niet winnen dit seizoen in 1B. Vrijdagavond raapten de Henegouwers op de negende speeldag in 1B een puntje tegen RWDM. Ze schieten er weinig mee op, want de achterstand op datzelfde RWMD, de voorlaatste in de stand, bedraagt zes punten. De mannen van nieuwe coach José Jeunechamps begonnen nochtans goed aan de wedstrijd. In de achtste minuut vond Tainmont Lucas Ribeiro Costa en die schoot de bal in de rechterbenedenhoek binnen. In de 62e minuut konden de bezoekers tegenscoren via een kopbal van Abdoul Danté na een vrije trap.

Standard op zijn beurt deelde afgelopen weekend de punten met de voorlaatste in de Jupiler Pro League: Cercle Brugge. Samuel Bastien zette de bezoekers al vroeg in de partij op voorsprong, even later kon Jesper Daland de gelijkmaker binnenduwen op de rebound na een fraaie vrije trap van Dino Hotic. De bleke Rouches krijgen de machine maar niet aan de praat en blijven aanmodderen in de buik van het klassement. Afwachten of Standard vertrouwen kan tanken in de beker, te beginnen tegen Moeskroen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top