Vorig jaar eindigde Utah Jazz als absolute topploeg aan het einde van de reguliere competitie. Maar tijdens de play-offs zakten ze voor het tweede jaar op rij ferm terug. Kunnen ze die vervelende trend omkeren en dit jaar beter doen?
Zoals elk jaar staat de ploeg uit Utah bij de waarnemers in de lijst van ‘teams to follow’ zonder hen echt als kanshebber voor de titel te noemen. Maar sinds vorig seizoen is daar misschien verandering in gekomen. In het reguliere seizoen toonden Donovan Mitchell dat ze op het hoogste niveau kunnen meespelen met in totaal 59 overwinningen en 23 nederlagen. Daarmee bereikten ze de eerste plaats in de Western Conference. 

Daarna moest Jazz de zure pil slikken. In de play-offs zakten ze ondanks winst bij Memphis (4-1) in de First Round terug in de volgende wedstrijd bij de semi-finals. Tegen de Clippers in de volgende ronde moesten ze helaas het onderspit delven (4-2) waardoor een finaleplaats onhaalbaar was. Het waren vooral Paul George en Terance Mann die bij de Clippers de wedstrijd in handen namen, waardoor Utah het strijdtoneel moest verlaten. 

Solide team aan beide kanten

Toch heeft Utah zowel aanvallend als verdedigend een sterke basis. Verdedigend heeft de ploeg Rudy Gobert. De Fransman liet vorig jaar geweldige dingen zien en claimde zijn derde titel in vier jaar tijd als ‘Defender of the Year (DPOY)’. Hij speelt naast andere kleppers als Royce O'Neale of Mike Conley, die samen een ijzeren verdediging kunnen opzetten.

Ook offensief hebben ze een aantal stevige troeven in handen. Hun gevaarlijkste wapen heet Donovan Mitchell, hoewel ook Bogdanovic, Conley, Ingles of zelfs Clarkson menig verdediger angst kunnen aanjagen. Coach Quin Snyder kan dus rekenen op heel wat aanvallend talent. Clarkson werd een aantal maanden geleden zelfs verkozen tot ‘NBA Sixth Man of the Year’. Met dit ijzersterk team kan Utah dus veel bereiken. In het huidige seizoen willen ze minstens even goed doen als vorig jaar. 

Jezelf heruitvinden uit om vooruitgang te boeken

Om dit jaar verder te komen in de play-offs moet Utah zijn strategie herzien. Quin Snyder worstelde vorig jaar om de juiste formule te vinden tegen de Clippers en moet dat dit jaar anders doen. Er zijn maar weinig wijzigingen doorgevoerd tussen de reguliere competitie en de play-offs en dat is waarbij de coach moet ingrijpen. Hij zal nieuwe dingen moeten bedenken om zijn tegenstanders te verrassen.

Utah Jazz is erg gedreven om de drie punten te behalen, maar we merkten eerder al dat een nederlaag het team snel kan destabiliseren. Bovendien kan Snyder hopelijk rekenen op fitte spelers, want eerder viel point guard Conley uit en zijn afwezigheid werd in hun spel snel duidelijk. Jazz staat dit seizoen een ferme uitdaging te wachten!

Het hele NBA-seizoen kan je volgen op de Eleven Sports-zenders, beschikbaar via de tv-optie All Sports van Proximus.

De NBA-week op Eleven Sports:

Woensdag 27 oktober:
  • Utah Jazz - Denver Nuggets om 4u op Eleven Sports 2
Zaterdag 30 oktober
  • Denver Nuggets - Dallas Mavericks om 4u op Eleven Sports 2
  • Washington Wizards - Boston Celtics om 23u op Eleven Sports 2
Zondag 31 oktober
  • Dallas Mavericks - Sacramento Kings om 20u30 op Eleven Sports 2