Naast het verhogen van de energieproductie uit hernieuwbare bronnen heeft Europa ook nood aan kernenergie als "stabiele bron" en aardgas "in de overgangsfase", zo heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vandaag gezegd na afloop van een top in Brussel waar de hoge energieprijzen hoog op de agenda prijkten.
"Het is duidelijk dat we meer hernieuwbare energie nodig hebben", stelde von der Leyen. Ze wees erop dat de productieprijzen voor zonne- en windenergie het voorbije decennium fors gedaald zijn. "Bovendien zijn ze koolstofvrij en worden ze op eigen bodem geproduceerd. Daarnaast hebben we nood aan een stabiele bron, kernenergie, en, tijdens de transitieperiode uiteraard aardgas", aldus de Commissievoorzitter.

De Commissie had al aangekondigd dat ze voor het einde van het jaar een lijst zal maken met energiebronnen die als voordelig voor klimaat en milieu kunnen bestempeld worden. Deze zogenaamde taxonomie moet richting geven aan investeerders en helpen om financiële stromen naar groene energiebronnen te leiden. In april schoof de Commissie de beslissing over kernenergie en aardgas nog voor zich uit.

De lidstaten beslissen zelf over hun energiemix. Volgens bepaalde bronnen sprak een meerderheid van de lidstaten zich donderdagavond uit voor kernenergie, dat steeds meer aanzien wordt als een hulpmiddel in de transitie naar klimaatneutraliteit. Landen als Oostenrijk en Duitsland, het thuisland van von der Leyen, zijn dan weer categoriek tegen. In België staat een kernuitstap in 2025 op de agenda.

In het licht van de piekende energieprijzen beloofde von der Leyen dat de Commissie het functioneren van de Europese gas- en stroommarkten en de markt voor CO2-uitstootrechten gaat evalueren. Om Europa beter te wapenen tegen prijsschommelingen, wil ze voorts ook kijken naar de mogelijkheden voor de uitbouw van een strategische gasreserve, gezamenlijke aankopen van gas, betere interconnecties en een sterkere diversifiëring van gasleveranciers.

De energieprijzen komen dinsdag ook aan bod tijdens een speciaal beraad van de Europese energieministers. In december buigen de staatshoofden en regeringsleiders zich opnieuw over het thema.