Het vaccin tegen COVID-19 van Pfizer/BioNTech is 90,7 procent effectief in het voorkomen van symptomatische vormen van de ziekte bij kinderen van 5 tot 11 jaar. Dat heeft het geneesmiddelenbedrijf gemeld in een document dat het indiende bij de aanvraag tot goedkeuring in die leeftijdsgroep in de Verenigde Staten.
De nieuwe gegevens werden gepubliceerd op de website van de Amerikaanse Food and Drug Administration, die dinsdag bijeenkomt om de aanvraag te beoordelen.

De effectiviteit van 90,7 procent geldt vanaf zeven dagen na de tweede dosis, schrijft Pfizer in het document. De cijfers komen uit een studie met ongeveer 2.250 kinderen van 5 tot 11 jaar, van wie meer dan 1.500 het vaccin kregen en 750 een placebo. De kinderen werden minstens twee maanden na de prikken opgevolgd.

De dosering voor kinderen werd bijgesteld naar 10 microgram per spuitje, ten opzichte van 30 microgram voor hogere leeftijdsgroepen.

Als de gezondheidsautoriteiten in de VS groen licht geven, zouden de prikken in de VS al begin november gezet kunnen worden. Het Witte Huis maakte eerder deze week zijn plan bekend om heel snel miljoenen dosissen te verspreiden over het hele land.

In de VS zijn er ongeveer 28 miljoen kinderen tussen 5 en 11 jaar oud.