Zes verschillende manieren om het einde van onze planeet te verfilmen

Films |

In ‘The Core’ (VTM4) stopt de aarde plots met draaien, hetgeen een aaneenschakeling van rampen initieert. Maar het einde van de wereld kan op verschillende manieren gebeuren, zo leert ons een duik in de archiefkast van filmgenre.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De aarde stopt met draaien in 'The Core'

In ‘The Core’ uit 2003 stelt een groep wetenschappers vast dat de aarde steeds trager rond haar as draait en uiteindelijk tot stilstand zal komen. Met verschrikkelijke gevolgen voor onze mensheid, want door het wegvallen van de rotatie, valt ook het elektromagnetische veld weg. Om onze soort van uitsterven te redden, worden enkele avonturiers met een speciaal toestel naar de kern van onze aardbol gestuurd. Zij moeten ervoor te zorgen dat de rotatie van de aardkern wordt hersteld.

In de film van regisseur Jon Amiel leidt dat wegvallen van het elektromagnetische veld tot allerlei rampen, maar in werkelijkheid zou het zo’n vaart niet lopen. Het gebeurt immers wel vaker dat dat elektromagnetische veld wegvalt, zonder schadelijke gevolgen voor de mens. Het Noorderlicht is daar een goed voorbeeld van. Het is bovendien schier onmogelijk om een toestel te bouwen dat voldoende bestand is tegen de druk om zo diep in onze aarde door te dringen. Een eerder onrealistisch rampenscenario dus.

'The Core' is op donderdag 28 oktober om 20u35 te zien op VTM4, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

De aliens veroveren de wereld in 'A Quiet Place'

Net als in zoveel andere klassiekers, focust ‘A Quiet Place’ op de dreiging van kwaadaardig buitenaards leven. Alleen doet deze film van John Krasinski dat vanuit een post-apocalyptisch standpunt, nadat onze aardbol dus al overgenomen is door die boze aliens. En waarbij het de overlevenden vooral te doen is om uit de greep van de nieuwe aardbewoners te blijven. Ze moeten zo stil mogelijk zijn, want de buitenaardsen blijken te jagen op het gehoor. Anders dan bij ‘Independence Day’, ‘War of the Worlds’, ‘Alien’ of ‘Cloverfield’, waarbij de mens nog het gevecht aangaat met die dark forces uit het melkwegstelsel, is in deze ‘A Quiet Place’ het kwaad al geschied.

Een virus breekt los in 'Contagion'

Een veel sluipendere manier om onze samenleving om zeep te helpen dan een dolgedraaide natuur of buitenaardse wezens, is de verspreiding van een virus. Dat hebben we helaas het voorbije jaar ook in de realiteit mogen ervaren. De paniek die er dan ontstaat en de effecten op de handhaving van onze maatschappij kunnen even verschrikkelijk zijn. Dat bewijst deze haast profetische film van Steven Soderbergh uit 2011. Die door sommige complotdenkers zelfs bovengehaald werd als bewijs dat de hele Covid-saga te voorspellen was. Want ook hier gaat het over een luchtgedragen virus, dat binnen de paar dagen na de infectie tot de dood leidt. Nog een klassieker dat op dat thema inspeelt is ‘Twelve Monkeys’ van Terry Gilliam. Die film, met Bruce Willis in een hoofdrol, dateert alweer van 1995!

'Contagion' is nu te bekijken op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Het klimaat slaat op hol in 'Geostorm'

Wanneer de klimaatverandering het voortbestaan van de aarde bedreigt, verenigen regeringen wereldwijd zich in de creatie van de Dutch Boy Program. Een mondiaal netwerk van satellieten en de modernste technologieën moet ons helpen de vreselijkste natuurrampen af te wenden. Deze film uit 2017, met Gerard Butler in een hoofdrol, behandelt een zeer actueel en relevant thema: de opwarming van onze aarde. En de nefaste effecten daarvan op onze (nabije) toekomst. Wat het nog beangstigender maakt is de manier waarop de politiek in deze film reageert op die naderende doomsday: gigantische schepen worden gebouwd met slechts plek voor een select gezelschap. Enkel de slimsten, sterksten, knapsten mogen aan boord.

'Geostorm' is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Een zonnevlam warmt de aarde te snel op in '2012'

Regisseur Roland Emmerich laat zich helemaal gaan in deze dure rampenfilm uit 2009. De Hollywoodveteraan doet dat in zijn gekende stijl: met de nodige dosis pathos en drang naar groots spektakel. Net zoals hij dat eerder deed in ‘Independence Day’ en ‘The Day after Tomorrow’. Vloedgolven vagen hele regio’s uit, mensen staan versteld te gapen naar de aardkorst die voor hun voeten helemaal uiteen scheurt, vulkanen barsten uit alsof het een mondiale aanval van aliens betreft, de Sint-Pietersbasiliek in Rome gaat tegen de vlakte na een aardverzakking… onze hele samenleving stort plots ineens, exact zoals de Maya’s voorspelden en ook exact in het jaar dat ze voorspelden: 2012. Allemaal de schuld van een grote zonnevlam die microgolven afgeven en onze aarde veel te snel doet opwarmen. Niet helemaal ondenkbaar, maar 2012 hebben we alvast gehaald.

Ontdek ‘2012’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Een meteoriet stormt op onze planeet af in 'Armageddon'

Deze box office hit uit 1998 van regisseur Michael Bay is een van de oerklassiekers in het genre en luidde aan het einde van het vorige millennium een ware revival van de rampenfilms in. Vreemd toeval: datzelfde jaar kwam ook ‘Deep Impact’ uit, dat net als 'Armageddon' uitgaat van een meteoriet die op onze planeet zal knallen. We weten ondertussen dat het einde van de dinosauriërs wellicht met een dergelijke impact te maken heeft, dus zo ver gezocht is dat doemscenario zeker niet. De manier waarop we daaraan ontsnappen, is echter een ander paar mouwen. In ‘Armageddon’ wordt Harry Stamper (gespeeld door Bruce Willis), een ervaren olieboorexpert, de ruimte ingestuurd om op de meteoriet te landen en daar een gat te boren waarin explosieven kunnen gelegd worden. Op die manier hopen de wetenschappers de meteoriet van baan te doen veranderen. De plotlijn kreeg veel kritiek, maar toch scoorde de film aan de kassa, met dank ook aan het amoureuze nevenverhaal tussen Ben Affleck en Liv Tyler.



Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top