Genktrainer John van den Brom staat voor tactische uitdaging tegen Gent

Jupiler Pro League |

Zondagavond staat met Genk – Gent een interessante topper op het menu. Een duel tussen een ploeg in vrije val en een ploeg die eindelijk de goede flow te pakken heeft.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Limburgers, vorig seizoen nog vice-kampioen, zitten in de hoek waar de klappen vallen. De start van het seizoen was nog behoorlijk, maar de voorbije weken gaat het van kwaad naar erger met het vormpeil van KRC Genk. De voorbije zes wedstrijden werd enkel van Seraing gewonnen (3-0). Pijnlijk waren de nederlagen op Dinamo Zagreb (3-0), Antwerp (4-2), Eupen (3-2), Charleroi (2-0) en gisteren in de Europa League tegen West Ham United (3-0). Vooral op verplaatsing lijken de Genkies kwetsbaar; wanneer er geknokt moet worden voor de punten ontbreekt het hen aan samenhang en mentale weerbaarheid. Bovendien slikken ze al een heel seizoen veel te makkelijk doelpunten op standaardfases. Ook in Londen was dat weer het geval bij de 1-0 en 2-0.

Aan inzet van de spelers ligt het nochtans niet. En zo kom je uiteindelijk toch bij de inbreng van de coach terecht. John van den Brom voelt de grond onder zijn voeten steeds heter worden -ook al zette sportief directeur Dimitri De Condé hem onlangs nog uit de wind. Eigenlijk hoeft deze evolutie niet eens te verbazen. Het lijkt wel een herhaling van wat hem tijdens zijn passage bij Anderlecht (2012-2014) overkwam. Ook toen draaide het aanvankelijk goed, kon Van den Brom zijn team een poos attractief laten voetballen, maar wanneer het tegenzit, lijkt hij niet de man die het tij kan keren. Ook nu weer getuigt zijn coaching van weinig creativiteit. Veelal doet de Nederlander wat wissels per positie, maar hij is niet de man die vuur in een ploeg kan aanwakkeren, zijn spelers op scherp krijgt of via een tactische ingeving een wedstrijd doet kantelen.

Gent vindt de winnende formule

In die zin wordt het duel tegen KAA Gent aanstaande zondag een interessante confrontatie tussen twee coachingstijlen, want dan kijkt Van den Brom een meester-tacticus in de ogen: Hein Vanhaezebrouck. Een coach die niets liever doet dan verrassen met nieuwe vondsten, zowel bij standaardfases, bij basisopstellingen, of door in de loop van de wedstrijd over te schakelen naar andere tactische systemen. Na een moeizame start -waarin weliswaar goed gevoetbald werd, maar een gebrek aan efficiëntie tot te weinig punten leidde- lijkt Vanhaezebrouck de winnende formule gevonden te hebben in zijn tweede ambtstermijn als coach van de Buffalo’s. De eigenzinnige West-Vlaming heeft een brede kern ter beschikking en zweert bij rotatie. Vedetten als Sven Kums, Vadis Odjidja of Georgi Chakvetadze moeten geregeld vanaf de bank toekijken.

Met de knappe zege in de heksenketel van Partizan Belgrado (0-1, goal van Kums) prijkt Gent fier met een 9 op 9 op de eerste plaats in zijn poule van de Conference League. Ook in de Jupiler Pro League is Gent aan een knappe remonte bezig. Stonden ze enkele weken geleden nog in de kelder van het klassement, hesen ze zich nu met veertien punten in de slipstream van de subtop. Met winst op Genk zondag komen ze naast de Genkies. Toont Hein nogmaals zijn tactisch meesterschap of snoert Van den Brom de criticasters de mond met een geniale zet?

Volg het duel tussen Genk en Gent aanstaande zondag vanaf 18u op Eleven Pro League 1, beschikbaar in de All Sports-optie van Proximus. Net als de rest van de Jupiler Pro League-wedstrijden.

Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top