‘De Slag om de Schelde’, historisch drama met Tom Felton, gelanceerd op Netflix

De eerste Nederlandse Netflixfilm ooit zoomt in op een vaak vergeten maar niettemin belangrijke passage uit WO II. Een van de hoofdrollen is weggelegd voor Tom Felton, die we kennen uit de Harry Potter-franchise.

Deze oorlogsfilm volgt het lot van drie personages: een Duitser, een Brit en een Nederlander. Het zou het begin van een slechte grap kunnen zijn, maar dat is het zeker niet. Integendeel, dit verhaal is gebaseerd op de rauwe realiteit. De drie lotgenoten kruisten elkaar in de winter van 1944, meer bepaald bij de historische veldslagen aan de Schelde. Daarvan was het gevecht om de straat van Walcheren in oktober 1944 een van de belangrijkste.

In die finale maanden van de Tweede Wereldoorlog vormden Nederland en België het decor voor een cruciaal offensief tegen de Duitse bezetter. Een scharniermoment tijdens die Tweede Wereldoorlog zo zou later blijken, maar toch wordt deze Slag om de Schelde vaak vergeten. Zoals we ook kunnen afleiden uit de Engelse vertaling van deze film: ‘The Forgotten Battle’.

Het offensief werd geleid door de Canadezen, die Noord-Europa wilden bevrijden uit de Duitse omknelling en zo een makkelijkere corridor wilden forceren naar de Noordzee. Walcheren, een schiereiland in Zeeland, werd gedurende een maand herschapen tot een indrukwekkend (en soms misselijk makend) slagveld, waarbij Geallieerden en Duitse troepen elkaar voortdurend bestookten op de oevers van de Schelde, vaak tot aan de knieën in de modder. De Duitsers, in het nauw gedreven, slaagden er zelfs in het gebied aan de riviermonding helemaal blank te zetten als vertragingsmanoeuvre. Duizenden soldaten lieten er het leven.

Het is voor de Nederlandse cinema de eerste productie van Netflix en daarvoor werden kosten noch moeite gespaard. ‘De Slag om de Schelde’ mag zich zelfs de op één na duurste Nederlandse filmproductie ooit noemen. Enkel ‘Zwartboek’ van Paul Verhoeven kostte nog meer. Met het geld dat Netflix uittrok voor deze ambitieuze oorlogsfilm werd een aardige cast samengesteld. Bestaande uit voornamelijk Nederlandse toppers (Gijs Blom en Susan Radder), een Belg (Jan Bijvoet), maar we herkennen ook Tom Felton (Draco Malefoy uit de Harry Potter-films) als de Britse protagonist. Regisseur is Matthijs van Heijningen Jr, vooral bekend van zijn werk voor reclamecampagnes. Dat het plaatje echter klopt, bewijzen de eerste kijkcijferresultaten: ‘The Forgotten Battle’ prijkt in heel wat landen op de eerste plaats van meest bekeken Netflixfilms.

'De Slag om de Schelde', of 'The Forgotten Battle', is vanaf nu te bekijken op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Films

Bekijk alles
Top