"Un monde", de eerste langspeelfilm van de Brusselse regisseur Laura Wandel, is de officiële Belgische inzending voor de Oscars. Dat heeft Wallonie Bruxelles Images vandaag bekendgemaakt. Als de film, die al verschillende keren in de prijzen viel, in februari op de shortlist terechtkomt, zal hij dus meedingen naar de Oscar voor Beste Internationale Film. De 94ste Oscarceremonie vindt plaats op 27 maart 2022.
"Un monde", in het Engels uitgebracht als "Playground", vertelt het verhaal van Nora en haar grote broer Abel. Wanneer Nora naar het eerste leerjaar gaat, ziet ze dat haar grote broer Abel op de speelplaats wordt gepest. Terwijl haar vader wil dat ze spreekt, wil haar broer dat ze zwijgt. Nora hoopt vooral nieuwe vrienden te maken, waardoor ze voor een verscheurende keuze staat. 

De 37-jarige Wandel is heel trots op de keuze voor haar film: "Deze selectie is voor mij ook heel belangrijk omdat de film volledig in België werd geproduceerd en geregisseerd, met een Frans- en Nederlandstalig team en producenten." "Un monde" is inderdaad een Belgische productie, met als hoofdproducent Dragons Films en coproducent het Gentse productiehuis Lunanime, met steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds en de Fédération Wallonie-Bruxelles.

Wandel is met haar debuut aan een zegetocht bezig langs grote en kleinere filmfestivals: onlangs nog kreeg het drama de prijs voor het beste debuut op het bekende BFI London Film Festival. Op het filmfestival van Cannes won de film eerder dit jaar de FIPRESCI-prijs (International Federation of Film Critics) in de "Un Certain Regard"-sectie. Na de vertoning daar kregen de cineaste en de cast een staande ovatie. "Un monde" is ook genomineerd in de categorie European Discovery op de European Film Awards in december. 

"Un monde" werd in wereldpremière vertoond op het Filmfestival van Cannes en werd intussen al aan vijftien landen, waaronder de Verenigde Staten, verkocht. In België kwam hij gisteren uit, in Frankrijk bijvoorbeeld is dat 5 januari 2022.