Het Europees Parlement heeft in de plenaire vergadering gestemd voor sterkere Europese betrekkingen met Taiwan, na hernieuwde pogingen tot 'hereniging' van China. De tekst waarover gestemd is, is in de huidige context "symbolisch van groot belang", zegt Hilde Vautmans (Open Vld, Renew). De uitslag van de stemming viel deze ochtend: 580 stemmen voor, 26 tegen en 66 onthoudingen.
De spanning tussen China en Taiwan loopt de afgelopen tijd op. De Chinese president Xi Jinping heeft het land opgeroepen zich "vreedzaam" bij de Volksrepubliek aan te sluiten. Het communistische regime in Peking beschouwt Taiwan, dat zich na de overwinning van de communisten in 1949 van China heeft afgescheiden, nog steeds als een deel van China.

Het Europees Parlement is bezorgd om die evolutie en heeft al meerdere malen de Europese Commissie opgeroepen om het nodige te doen voor een bilateraal investeringsakkoord met Taiwan, maar zonder succes. In een ontwerpaanbeveling pleiten de Europarlementsleden nu voor "een breed en versterkt partnerschap met Taiwan", zegt Vautmans.

Het Europees Parlement roept op tot proactiviteit. "Het is duidelijk dat de Chinese ambitie van hereniging met Taiwan ook een kwestie is van geopolitieke overheersing in de Indo-Pacifische regio", waarschuwde Assito Kanko (N-VA/ECR) tijdens het debat, dinsdag. "De EU moet proactief optreden tegen de toenemende Chinese provocaties en druk ten aanzien van Taiwan als het wil voorkomen dat Taiwan ooit eenzelfde onderdrukking moet ondergaan als we vandaag zien in Hongkong", vindt ook Hilde Vautmans.

Taiwan maakte donderdag bekend dat de Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken volgende week afreist naar Europa om de banden aan te halen. Joseph Wu plant een trip naar Tsjechië en Slovakije.