‘Gravity’: de leukste weetjes van achter de schermen

In 2013 kwam een van de meest indrukwekkende sciencefictionfilms ooit uit: ‘Gravity’. De film, geregisseerd door Alfonso Cuarón, zet Sandra Bullock en George Clooney in de hoofdrollen als Amerikaanse astronauten die in de ruimte zijn gestrand na de mid-orbit vernietiging van hun Space Shuttle, en proberen terug te keren naar de aarde. Vanavond kan je film kijken op Eén, en hier geeft Proximus Pickx je al een blik achter de schermen.

Ongeveer 80% van ‘Gravity’ is CGI

Volgens Oscar-winnende visual effects supervisor Tim Webber bevatte 80% van de film computer-gegenereerde effecten. Sommige scènes, zoals het impressionante openingsshot waarmee de film begint, zijn bijna volledig CGI, met de gezichten van de acteurs als enige elementen die niet digitaal werden gecreëerd. Andere scènes, zoals die waarin Bullock vastgebonden zit in een ruimteschip, hadden kleine CGI-toetsen, zoals zwevende riemen.  

Alfonso en Jonás Cuarón schreven het script voordat het kon worden opgenomen

Na het schrijven van het script voor Gravity met zijn zoon Jonás Cuarón, dacht Alfonso Cuarón dat het een jaar zou duren om de film te maken. Uiteindelijk duurde het echter vierenhalf jaar, omdat de technologie hun visie van de film veel te ambitieus was voor de technologie op dat moment. Een keerpunt voor het project kwam toen James Cameron revolutionaire opnametechnologieën ontwikkelde om de sci-fi omgevingen van ‘Avatar’ tot leven te brengen op het grote scherm. Die kaskraker bleek het startschot voor ‘Gravity’.

Sandra Bullock veranderde het script

Een van de meest tragische wendingen in ‘Gravity’ is de onthulling dat de dochter van Sandra Bullocks personage dood is. Dat was eigenlijk Bullocks eigen idee, want in het script was haar dochter nog in leven. Het meisje was haar reden om wanhopig terug te willen keren naar de aarde. Maar Bullock dacht dat het interessanter zou zijn als haar dochter dood was. Zodat ze niet inzag waarom ze haar best moet doen en niet gewoon moest sterven in de ruimte.

Het budget voor deze film was hoger dan het budget voor de Mars Orbiter Missie

Gravity werd uitgebracht op 7 november 2013. Op 5 november 2013 lanceerde de Indian Space Research Organization de Mars Orbiter Mission (ook bekend als Mangalyaan) die op 24 september 2014 in een baan om Mars begon te draaien. Grappig genoeg was het budget voor ‘Gravity’ hoger dan het budget voor de eigenlijke ruimtemissie. De film kostte namelijk 100 miljoen dollar, terwijl er ‘maar’ 74 miljoen dollar in de Mars Orbiter Missie zat.

Klank van een gitaar onder water

Volgens geluidsontwerper Glenn Freemantle vormde het creëren van de geluidseffecten voor ‘Gravity’ een aantal unieke uitdagingen, aangezien de film zich grotendeels in de ruimte afspeelt en er in de ruimte eigenlijk geen geluid is. Om de geluiden van stotende voorwerpen in een geluidloze omgeving vast te leggen, heeft Freemantle een akoestische gitaar uitgerust met hydrofoons aan de binnenkant en microfoons aan de buitenkant, en het instrument vervolgens ondergedompeld in water. Vervolgens stootte hij verschillende voorwerpen tegen de gitaar om de geluiden te creëren.

Bekijk ‘Gravity’ op zaterdag 23 oktober om 21u25 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top