Leuven staat de komende maanden in het teken van het tweejaarlijks stadsfestival KNAL!. Dit jaar is het overkoepelende thema het ontstaan van het heelal. Drie tentoonstellingen in de Universiteitsbibliotheek en in Museum M openen deze vrijdag de deuren. Alle drie tonen ze de verwondering over de kosmos en de link tussen wetenschap en kunst.
In de Universiteitsbibliotheek, aan het Ladeuzeplein in Leuven, is een expo met de naam 'Voorbij de Oerknal' te zien. Centraal staat de Leuvense wetenschapper Georges Lemaître, die bekend is om zijn ontdekkingen rond de oerknal en het uitdijende universum. De tentoonstelling plaatst Lemaître in een breder perspectief van 20e-eeuwse wetenschappers als Albert Einstein en Stephen Hawking.

De twee andere tentoonstellingen staan opgesteld in Museum M. De ene, 'Verbeelding van het Universum', geeft een inkijk in hoe het heelal en de plaats van de mens erin gepercipieerd werd, vanaf de prehistorie tot in de 18e eeuw. De andere tentoonstelling toont werk van de Britse kunstenaar Richard Long, die het universum als een van zijn belangrijkste inspiratiebronnen beschouwt. Dit weekend opende het KNAL! stadsfestival met een licht- en geluidsshow in Abdij van Park. Dat lokte meer dan 25.000 bezoekers. Nog tot en met het voorjaar van volgend jaar zijn er exposities, workshops, lezingen, concerten en meer gepland.