Ontdek het nieuwe format van de FIFA Global Series 2022

Door Proximus

Deel dit nieuws

Zoals elk jaar heeft EA details onthuld over de verschillende competitieve circuits die dit seizoen zullen plaatsvinden. Dit jaar ligt de nadruk op teamplay, maar de 1v1-competities verdwijnen niet helemaal. Geen zorgen, wij vertellen je alles wat je moet weten over de FIFA Global Series van 2022.

Eerst en vooral moet je weten dat er twee vereisten zijn om deel te mogen nemen aan duo- en de solotoernooien:

  • Registreer je tussen 4 oktober 2021 en 31 december 2021 en ga akkoord met het officiële reglement op de website van de FIFA Global Series.
  • Speel FUT Division Rivals en bereik de Elite Division om te stijgen in de rangschikking.

Je score in de verschillende FUT Division Rivals-weekends zal bepalen of je al dan niet in aanmerking komt voor de verschillende competities.

Vaarwel, Xbox

Er is één grote verandering ten opzichte van vorige edities die veel gamers zal teleurstellen. In het seizoen van 2022 zullen alle toernooien van EA enkel op PlayStation 5 gespeeld worden. Voordien bood de uitgever twee parallelle circuits aan, één op PlayStation en één op Xbox. Er zijn twee redenen voor deze verandering.

Ten eerste wil EA het FIFA-ecosysteem verenigen. Dat wil de uitgever bereiken door de competitie op één enkel platform samen te brengen. Op die manier zouden de toernooien beter ondersteund kunnen worden. Ten tweede wil EA “trouw blijven aan zijn FUT Champions-spelersbasis, waarvan de overgrote meerderheid op PlayStation speelt“. Dit besluit moet meer duidelijkheid brengen in de verschillende competities die dit jaar zullen plaatsvinden.

Bereid je voor op duowedstrijden!

Dit is opnieuw een historische wijziging in de FIFA-esport. Voorheen werden de meeste competities van het voetbalspel georganiseerd en ontworpen om individuele spelers tegen elkaar te laten strijden.

In het seizoen van 2022 breekt EA Sports met die traditie en herziet de ontwikkelaar de fundamenten. Dit jaar zal een groot deel van de competitie worden gespeeld door teams van twee.

© EA Sports

FGS Open

Van 10 tot 12 december vindt de FIFA Global Series Open plaats, een reeks van 16 wedstrijden in verschillende regio’s van de wereld. Aangezien België geen eigen Open heeft, zullen enkele landgenoten een uitnodiging krijgen voor de Frankfurt Open. 128 teams zullen daar strijden om zich te kwalificeren voor de rest van de competitie.

Om deel te nemen aan dit toernooi, moet de aanvoerder van elk team bovenaan in de tabel van de FUT Division Rivals staan. De hoogst gerangschikte spelers ontvangen een uitnodiging om deel te nemen aan de competitie.

Enkel de winnaars van elke etappe verzekeren zich van een ticket voor het eerste live-toernooi van het circuit: de Team Of The Year Cup.

Team Of The Year Cup

De tweede fase van het duocircuit is de Team of the Year Cup en zal plaatsvinden van 21 tot en met 23 januari 2022. Naast de 16 teams die zich via het Open Circuit kwalificeren, worden nog eens 16 teams uitgenodigd op basis van hun resultaten tijdens het seizoen.

Een speciaal toernooi, want de Team of the Year Cup wordt het eerste live-evenement op FIFA in twee jaar! En ook de inzet zal hoog zijn. Het winnende team plaatst zich namelijk rechtstreeks voor de FIFAe Club World Cup 2022!

Teams die in de bovenste helft van het klassement eindigen, plaatsen zich voor de Team of the Season Cup. Die competitie wordt volgens EA een van de grootste evenementen van het seizoen.

Team Of The Season Cup

Nu komen we aan een van de grootste evenementen van FIFA: de Team of the Season Cup! Samengesteld uit een groepsfase, play-offs en een Open-fase die door maar liefst 256 teams wordt gespeeld en waaraan ook kleinere teams kunnen deelnemen. Die zal plaatsvinden van 29 april tot 1 mei.

De 16 teams die zich via de TOTY Cup hebben gekwalificeerd, worden in vier groepen verdeeld. Daar krijgen ze gezelschap van een team uit de Open Qualifer. Afhankelijk van hun resultaten in de groepsfase, krijgt elk van deze teams een seeding in de kampioenschapsfase.

Aan deze fase nemen 24 teams deel. Acht van hen beginnen hun wedstrijd in de upper bracket, terwijl de andere 16 zich een weg moeten banen door een loser bracket vol valkuilen.

Alleen het winnende team plaatst zich voor de FIFAe Club World Cup, samen met de winnaar van de TOTY Cup en 22 teams die zich kwalificeerden via de FIFAe Club Series.

Op weg naar de FIFA eWorld Cup

Wees gerust, de solotoernooien verdwijnen niet helemaal van de FIFA-servers. Voor de meer zelfstandigen onder jullie: er komen nog enkele mogelijkheden om deel te nemen aan internationale toernooien.

Online kwalificatietoernooien

Dit jaar worden vier online kwalificatietoernooien aangeboden aan spelers uit verschillende regio’s. Om het eenvoudig te houden: elke regio is onderverdeeld in verschillende divisies. De Belgen zullen deelnemen aan de evenementen in de West-Europese regio. De 256 beste spelers van het lopende seizoen worden daarvoor uitgenodigd.

© EA Sports

Deze kwalificatiewedstrijden worden gespeeld in een Zwitsers format en vervolgens in een knock-outronde. De community verkoos dan wel het double elimination format, maar dat is veel ingewikkelder in evenementen met zo veel spelers.

De online kwalificatietoernooien vinden plaats op de volgende data:

  • 27 en 28 november 2021
  • 12 en 13 februari 2022
  • 16 en 17 april 2022
  • Eind mei tot begin juni 2022

Gebaseerd op hun prestaties in deze toernooien verdienen de hoogst gerangschikte spelers waardevolle punten. Die zijn het hele seizoen geldig. De spelers met de meeste punten plaatsen zich voor de Global Series Playoffs.

Maar dit is niet de enige manier om je te kwalificeren voor de FIFAe World Cup! Terwijl de helft van de spelers een ticket krijgt dankzij hun Global Series-ranking, zal de andere helft zich kwalificeren via de verschillende partnercompetities. Van de 128 gekwalificeerde spelers gaan er slechts 32 door naar de FIFAe Wereldbeker.

En dit jaar krijgt de kampioen van de ePro League, ons nationaal kampioenschap, een plaats in de play-offs! Dit zal de beste spelers van ons land ongetwijfeld motiveren om bovenaan het podium te eindigen.

Zoals je ziet, wordt het FIFA esportsseizoen 2022 enorm druk. Eén ding is zeker: de verschillende aanpassingen aan het format maken de wedstrijd veel overzichtelijker. Wij kijken niet alleen uit naar het begin van het seizoen, maar ook naar de aankondiging van ons nationaal kampioenschap, die niet lang op zich zal laten wachten!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top