Hoe Bond en champagne van elkaar afhankelijk zijn

Het personage James Bond verzet in elk boek genoeg alcohol om de kassa van een gemiddeld bruin café een jaar lang vol te houden. Cognac, martini, maar ook heel veel champagne passeren de revue in zowat elk stukje media waar 007 in verschijnt. Wij namen zijn wederzijds voordelige relatie met champagne even onder de loep. 

Zowat iedereen weet hoe James Bond liefst zijn martini drinkt, maar wie op de inhoud van het glas van de filmspion let, weet dat hij ook een sterke voorliefde heeft voor een ander alcoholisch drankje. Sinds de allereerste boeken van Ian Fleming drinkt Bond naast cocktails ook sloten champagne. Het luxueuze drankje mocht dus ook in de films niet ontbreken. En aangezien de naam Bond onlosmakelijk verbonden is aan een aantal merken die de franchise financieel steunen, hebben enkele champagnesoorten ook al lang een band met de films.

De allereerste champagne die James Bond ooit dronk in de boeken van Fleming, was een Taittinger. In de jaren 60 en 70 werd Dom Pérignon de champagne die de duidelijke voorkeur van 007 droeg. In acht opeenvolgende films kreeg een fles van het vintage champagnehuis een figurantenrol. In ‘The Spy Who Loved Me’ (1977) werd de fles zelfs even als wapen gebruikt. In die film complimenteert hij zelfs zijn antagonist Stromberg met zijn champagnekeuze. “Een man die Dom Pérignon ’52 drinkt kan niet door en door slecht zijn”, oppert Bond.

Champagnetekort

Dat was meteen de laatste film waarin Bond Dom Pérignon drinkt. Vanaf ‘Moonraker’ (1979) schakelt hij over op Bollinger, een kleiner champagnehuis dat vanaf dan een langdurige relatie begint met de filmserie. Nu, ruim 40 jaar later, zijn Bollinger en Bond nog steeds twee handen op één buik. De spion drinkt de champagne om tot rust te komen, hij noemt het zijn veilige thuishaven. Maar ook het champagnemerk haalt er zijn voordelen uit.

Bollinger ziet de verkoopscijfers bij de release van elke 007-film met gemiddeld 20 procent stijgen. Reden genoeg om een feestje te bouwen. In het geval van de nieuwste Bond-film ‘No Time to Die’ waren dat zelfs twee feestjes. Toen de release van de film werd aangekondigd in 2020, gaven ze een extravagant galabal, maar de prent werd uiteindelijk uitgesteld. Nu die toch in de zalen is, deden ze het feestje gewoon nog eens over. Volgens Bollinger moesten ze flessen achterhouden om dat feest te bevoorraden, want tijdens de coronacrisis ontdekten zo veel mensen hun liefde voor schuimwijn dat ze door hun voorraden zaten. Als de verkoop nu nog eens met 20 procent stijgt, zullen ze de productie mogen opdrijven. We kunnen dus gerust stellen dat Bond geniet van zijn champagne, maar dat Bollinger ook geniet van Bond.

Tegenwoordig gaat Bond overigens iets verantwoorder om met alcohol. In zijn eerste boeken dronk de spion nog meerdere shotjes wodka, tonnen cognac en kisten champagne tegelijk. Gelukkig is zijn drankgebruik nu wat gematigder. Zo is het personage, vertolkt door Daniel Craig, te zien in reclame voor alcoholvrij bier. Handig als je nog achter het stuur van je Aston Martin moet kruipen.

Ontdek de Bond-films nu in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Films

Bekijk alles
Top