Wie is het genie achter het genie van de professor in La Casa de Papel?

Series | Als er een reeks is die ons de afgelopen jaar alweer aan het scherm heeft gekluisterd, laat het dan 'La Casa de Papel' zijn. Seizoen 5 is brutaal, met een professor die even van geen hout pijlen meer weet te maken, en stilaan zijn menselijke kant achter het genie toont. Maar wie is de bedenker van dit bijzonder sympathieke personage?

Door MF

Deel dit nieuws

Alex Pina

Het scenario – en dus alle personages uit de reeks – komen uit de koker van de Spaanse scenarist Álex Pina. Voor Pina mocht de reeks stoppen na seizoen twee: de overvallers vluchten naar een eiland en gaan rentenieren. Maar het lot besliste anders. Of toch de zak geld die Netflix voor zijn voeten zette.

Sky Rojo

Pina is niet voor een gat te vangen en voelt het heilige vuur elke dag branden. Naast ‘La Casa de Papel’ is hij – samen met zijn schrijfcompagnon en echtgenote Esther Martínez Lobato – verantwoordelijk voor de reeksen 'El embarcadero' (bij ons bekend als 'The Pier') en 'White Lines'. Sinds kort zit daar ook 'Sky Rojo' bij: een thriller met zwarte humor, over drie prostituees die het milieu van de vrouwenhandel de rug willen toekeren.

Spin off

Wat gebeurt er met Denver? Hoe zag het leven van Nairobi eruit of dat van Berlin? Of waar gaat De Professor heen? Pina kennende heeft hij voor verschillende personages al een spin-offreeks in gedachten. Hij is er alleszins zelf nogal mysterieus over: “Het zou kunnen dat er andere series uit ontstaan. Het zou zonde zijn om niets te ondernemen met de sterke karakters van de personages.” Misschien een reeks over Rio, Helsinki of Marseille? Bingewatch-modus aan!

Flop?

Vreemd genoeg – en zeker het grote huidige succes indachtig – flopte 'La Casa de Papel' toen het uitgezonden werd op de Spaanse zender Antena 3. Ondertussen weten we allemaal dat streaming en tv niet meteen goeie vrienden zijn. Pina lacht in zijn vuistje.

Over de Professor: ciao bello!

In een interview met Newsmonkey vertelde Pina het volgende:  “De filosofie van de professor is in de eerste plaats op verzet gebaseerd. Die filosofie heeft een symbolisch aspect. Het partizanenlied ‘Bella Ciao’ houdt steek in de serie, zoals een icoon. Iedereen heeft het lied trouwens al minstens één keer in zijn leven gehoord, behalve misschien degenen die heel jong zijn. Maar nu horen we het vooral op de radio in Spanje. Het heeft dus een totaal onverwachte dimensie aangenomen.”

Ontdek ‘La Casa de Papel’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top