Hoewel volgens de Vlaamse overheid private partners niet mogen betalen voor de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP), is dat in Antwerpen toch gebeurd in de vorm van een samenwerkingsovereenkomst tussen de stad en projectontwikkelaar Cordeel rond het "RUP Pelikaanstraat" in de stationsbuurt. Dat schrijft Knack. Het kabinet van schepen voor stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA) ontkent niet dat de kosten grotendeels ten laste waren van Cordeel, een belanghebbende partij, maar stelt dat "alles volgens de gangbare procedures en in volle openbaarheid verloopt".
In 2016 keurde het toenmalige Antwerpse schepencollege een besluit goed waarin de kosten voor het toen nog op te stellen "RUP Pelikaanstraat", goed voor ruim 53.000 euro, ten laste werden gelegd van Cordeel. Dat bedrijf plande er de bouw van een - intussen gerealiseerd - hotel en heeft nog een braakliggend deel van het projectgebied in handen. Het terrein staat bekend als een "stadskanker" die het stadsbestuur dan ook graag ontwikkeld ziet. Het RUP, dat momenteel in openbaar onderzoek zit, omvat onder meer de optie om twee torens tot 100 meter hoog te bouwen. Het plan kreeg al flink wat kritiek van omwonenden.
Volgens het Vlaamse Departement Omgeving is "via plannen de ruimte ordenen en zich uitspreken over welke activiteit op welke plaats thuishoort bij uitstek een overheidstaak" en kan zo'n planopmaak daarom niet door particulieren worden bekostigd. Dat lijkt nochtans precies wat in Antwerpen is gebeurd. 
"De kosten voor het RUP waren inderdaad grotendeels ten laste van Cordeel", klinkt het dinsdag op het kabinet van schepen De Ridder. "Maar dat wil niet zeggen dat er iets wordt vastgelegd over de inhoud van het RUP. Het is mede dankzij initiatieven van de privé dat we aan dit tempo onze stad in de steigers kunnen zetten. In dergelijke overeenkomsten die we daarover sluiten wordt onze onafhankelijkheid en ons autonoom beslissingsrecht gewaarborgd."