Staat Newcastle op het punt om de mondiale voetbaltroon te kapen?

Premier League | Sinds zijn overname door een Saudisch consortium is Newcastle in één klap één van de rijkste voetbalclubs ter wereld geworden. Krijgen we een PSG-scenario, waarbij de club de komende jaren het voetbal zal domineren? Het bestuur gelooft alvast van wel.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Vier landstitels, zes bekers van Engeland, een Intertoto Cup en de Jaarbeursstedenbeker – de voorloper van de Europa League: het palmares van Newcastle oogt niet overweldigend, maar wel respectabel. De club werd in 1892 boven de doopvont gehouden en kent een rijke geschiedenis over het Kanaal.

Sinds enkele jaren zijn de Magpies onderin het klassement van de Premier League terug te vinden en schipperen ze tussen de Championship en de eerste klasse. Maar dat kan snel veranderen na de overname van de club uit het noordoosten van Engeland door een Saudisch consortium dat beschikt over een fortuin van liefst 400 miljard euro, beheerd door erfprins Mohammed ben Salmane.

Een rooskleurige toekomst

De Saoedi's zouden bereid zijn om niet minder dan 400 miljoen euro in de club te pompen. Ter vergelijking: dat is 150 miljoen euro meer dan PSG, dat in handen is van Qatar. En als je de exploten van de Parijzenaars in de voorbije tien jaar erop naslaat, oogt de toekomst zeer rooskleurig voor Newcastle.

De gekste transfergeruchten doen sindsdien de ronde, de ene al spectaculairder dan de andere. Op het verlanglijstje van het bestuur zouden wereldspelers als Gareth Bale, Edinson Cavani en Philippe Coutinho prijken. Als trainer wordt gekeken naar Antonio Conte, Frank Lampard, Steven Gerrard en zelfs Roberto Martínez.

Omstreden ambities

De supporters van de Magpies wacht dus naar alle waarschijnlijk een sportieve hoogconjunctuur (over de ethische kwestie spreken we ons niet uit), maar de andere clubs uit de Premier League zien dit als een kwalijke ontwikkeling. De plaatsen in de Champions League zijn duur, en al die miljarden uit het oosten jagen de topclubs schrik aan.

Op dit moment leiden de prestaties van Newcastle (nog) niet tot bezorgdheid bij de G8 van de Premier League. Met drie punten in negen speeldagen bezet Newcastle de negentiende en voorlaatste plaats. Om een spectaculaire sportieve ommekeer in de kiem te smoren – die door velen beschouwd wordt als oneerlijk en onsportief – stemde een grote meerderheid van de clubs maandag voor een tijdelijk verbod op het binnenhalen van nieuwe sponsorcontracten. Zo worden overgewaardeerde commerciële contracten met lokale bedrijven tijdelijk een halt toegeroepen. Manchester City onthield zich weinig verrassend, terwijl Newcastle zijn veto uitsprak. Vraag is nu hoe ver de Premier League wil gaan om de opkomst van deze nieuwe voetbalgrootmacht te stuiten.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top