De groepsfase van de 2021 League of Legends Worlds kwam maandagavond tot een einde, na een knotsgekke dag waarin de vier teams van Groep D gelijkspeelden. De MAD Lions, de laatste Europese kanshebbers, ontsnapten aan de uitschakeling tegen het Chinese LNG Esports.

Europa laat zich in League of Legends meestal gelden tegen zusterregio Noord-Amerika, maar de Amerikanen hebben in Worlds 2021 weinig om jaloers op te zijn. Van de drie deelnemende Europese ploegen hield er slechts één stand: MAD Lions.

Groep A was waarschijnlijk de meest overtuigende groep. DAMWON eindigde de groepsfase ongeslagen. Achter hen woedde een strijd om de tweede plaats. Vooraf werd voorspeld dat die tussen het Europese Rogue en het Chinese FPX zou gaan, maar uiteindelijk ging het tussen de Europeanen en het Noord-Amerikaanse Cloud9. Die laatsten wisten zich na een zwaarbevochten tiebreaker te plaatsen voor de tweede plaats. Rogue eindigde als derde in de groep en greep zo naast een haalbare plaats in de kwartfinales.

Damwon Gaming – © Riot Games

Groep B, waarin Europa niet vertegenwoordigd was, leverde geen grote verrassingen op. Ondanks een langzame start kon SKT T1 van Faker de eerste plaats bemachtigen. Het Chinese Edward Gaming, dat eerste werd in de play-offs in de nationale competitie, werd runner-up.

De comeback van Fnatic voldeed niet

Fnatic stond zondag met de rug tegen de muur. Ondanks een verdiende overwinning tegen Royal Never Give Up, op een veel hoger niveau dan voordien, trok het Hanwha Life Esports van midlane-wonderkind Chovy toch aan het langste eind tegen onze landgenoten Bwipo en Nisqy. Een nederlaag die een einde maakte aan de hoop van Fnatic.

Alle ogen waren dus gericht op MAD Lions in groep D. Die was zonder twijfel de meest onzekere van allemaal. Alle ploegen eindigden maandag met een score van 3-3. Dankzij die historische primeur moesten de teams een tie-breaker uitvechten. Na een enorm spannende wedstrijd verzekerde MAD Lions zich uiteindelijk van een plaats in de kwartfinales.

© Riot Games

We kennen dus eindelijk de samenstelling van de kwartfinales, de volgende fase van de competitie. Die wordt een zware dobber voor de Europeanen: MAD Lions neemt het op tegen de regerende wereldkampioen:

  • T1 vs Hanwha Life Esports (22 oktober – 14u)
  • Royal Never Give Up vs Edward Gaming (23 oktober – 14u)
  • DWG KIA vs MAD Lions (24 oktober – 14u)
  • Gen.G vs Cloud9 (25 oktober – 14u)