‘Moonlight’, het hoogst persoonlijke verhaal van Tarell Alvin McCraney

Vijf jaar geleden verscheen de met lof overladen film ‘Moonlight’ in de bioscoopzalen. Het verhaal van Chiron, die als zwarte man in het reine komt met zijn homoseksuele geaardheid, werd zelfs bekroond met de Oscar voor beste film. Dit is waar het verhaal ontstond.

Over die intussen beruchte Oscaruitreiking, waar ‘La La Land’ eerst als winnaar werd afgeroepen, is intussen al heel wat inkt gevloeid. Dat viraal geworden incident overschaduwt jammer genoeg een beetje de impact van het ingetogen meesterwerkje van regisseur Barry Jenkins. Daarin volgen we het hoofdpersonage Chiron in drie fases van zijn leven. Eerst als kind, wanneer hij zijn moeilijke thuissituatie overleeft dankzij mentor en lokale drugsdealer Juan (Mahershala Ali). Dan als tiener, wanneer hij zijn eerste seksuele ervaring heeft met een jongen, en later als volwassen man, die zich na een gevangenisstraf moeilijk weer in de normale samenleving kan begeven, maar weer contact zoekt met de jongen die hem hielp ontdekken wie hij is.

Het verhaal werd eerst neergepend door toneelschrijver Tarell Alvin McCraney, die zich grotendeels baseerde op zijn eigen jeugd in Liberty City, Miami. Alleen het derde deel van het verhaal is niet gebaseerd op zijn leven. Hij schreef het verhaal op in het kader van zijn opleiding aan de Yale School of Drama met de titel 'In Moonlight Black Boys Look Blue'. Oorspronkelijk was het een theaterscenario, maar McCraney vertelde in interviews dat hij nooit de bedoeling had om er een toneelstuk van te maken.

Authentieker op film

“Proberen om het verhaal naar een podium te brengen, zou gekkenwerk zijn”, zei de schrijver in een interview met NBC News. “Het is veel beter geschikt voor een film.” Regisseur Barry Jenkins pikte het verhaal op en samen herwerkten ze het tot een volwaardig filmscenario. Eentje dat ook nog eens de Oscar won voor Best Adapted Screenplay.

‘Moonlight’ vertelt een diep persoonlijk verhaal, dus voor McCraney was het een bijzondere ervaring om het op het grote scherm te zien. “De film is nog authentieker dan mijn oorspronkelijk verhaal”, zei hij. “Het op een bladzijde zien staan is één ding, maar om het voor je ogen te zien afspelen, is eigenlijk angstaanjagend.” McCraney was in elk geval niet de enige die kippenvel kreeg bij het zien van ‘Moonlight’. Zowel in kranten als The New York Times en The Guardian als op filmwebsites als rogerebert.com en Indiewire.com prijkt ‘Moonlight’ hoog op de lijsten van de beste films van deze eeuw.

Om die bewieroking te verdienen, moet een film natuurlijk niet alleen een ijzersterk en aangrijpend verhaal vertellen. Ook het ingetogen camerawerk en de nauwgezette montage verdienen een eervolle vermelding, net als het uitstekende acteerwerk van onder anderen Trevante Rhodes, André Holland, Janelle Monáe, Ashton Sanders, Jharrel Jerome, Naomie Harris en Mahershala Ali. En vijf jaar later is de film nog geen greintje relevantie kwijt.

‘Moonlight’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Films

Bekijk alles
Top