Xabi Alonso, succescoach bij de beloften van Sociedad die klaar is voor de stap hogerop

La Liga | Xabi Alonso hing in 2017 zijn schoenen aan de wilgen, maar de gewezen profvoetballer zou snel werk vinden in het trainersvak. Sinds 2019 staat de Spanjaard onafgebroken aan het roer van de beloften van Real Sociedad.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Wanneer je voor topclubs als Liverpool, Real Madrid en Bayern München hebt gevoetbald, mag je van een geslaagde profcarrière spreken. Het was in 2017 dat de Spaanse middenvelder besloot om zijn actieve loopbaan te beëindigen en zich volop te gaan focussen op het trainersvak. In 2018 kreeg Alonso de U13 van Real Madrid onder zijn hoede, met instant succes tot gevolg. Zijn jonge spelertjes kroonden zich dat jaar tot kampioen. 

Vervolgens klopte Real Sociedad aan, de ploeg waar Alonso in 2000 zijn profcarrière lanceerde. Oude liefde roest niet, klinkt het gezegde. Zo ook niet bij Alonso. De Spanjaard maakte de overstap naar de beloften van Sociedad, op dat moment actief in de Segunda Division B, oftewel de derde klasse van Spanje. 

Historische promotie

Maar ook hier maakte Alonso meteen furore. Vorig seizoen streden zijn beloften mee voor promotie naar La Liga 2, de tweede hoogste afdeling in Spanje. In de finale wonnen de jonge Basken met 2-1 van Algeciras CF, waardoor Real Sociedad B voor het eerst in 60 jaar naar de tweede klasse mocht van Spanje. 

Alonso, die in zijn actieve loopbaan de mosterd kon halen bij coachkleppers als Carlo Ancelotti, Rafa Benitez, José Mourinho of Pep Guardiola, levert zo’n goed werk af dat veel van zijn jongens nu kansen krijgen bij de A-kern. Eén zo iemand die nu volwaardig lid is van de hoofdploeg, is Julen Lobete. De aanvaller scoorde het voorbije weekend nog de winning goal in de competitiematch tegen Mallorca. Door die zege staat Sociedad mooi aan kop van het klassement in La Liga met 20 punten.

Wachten op volgende stap

Het mag duidelijk zijn dat het werk van Alonso bij zijn jeugdploegen de aandacht heeft getrokken van andere clubs in Europa. Tijdens de voorbije zomer werd Alonso nog gelinkt aan Borussia Mönchengladbach, dat zijn coach Marco Rose verloor aan Borussia Dortmund. Uiteindelijk verlengde de Spanjaard zijn contract bij de beloften van Sociedad tot 2022. Volgt na dit seizoen de langverwachte stap hogerop voor Alonso? 

Ook zijn ex-coaches zijn er rotsvast van overtuigd dat Alonso het in zich heeft om een toekomstige toptrainer te worden. Carlo Ancelotti liet ooit verstaan dat “Alonso de kwaliteiten en ervaring heeft om een fantastische coach te worden”. Pep Guardiola looft alvast de club die Alonso zal kunnen binnenrijven. “Waar hij ook naar toe zal trekken, hij zal het daar geweldig doen”, klinkt het. 

Volg het seizoen in La Liga, waaronder de clash tussen Altético Madrid en Real Sociedad op zondag 24 oktober vanaf 21u, op de zenders van Eleven Sports. De drie zenders zijn beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus Pickx. 

Het programma van speeldag 10 in La Liga:

Zaterdag 23 oktober

Zondag 24 oktober

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top