KV Kortrijk had de voorbije speeldag in de Jupiler Pro League wel degelijk een strafschop moeten krijgen op het veld van Club Brugge. Dat heeft het Referee Department van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) vandaag gezegd. AA Gent en Anderlecht kregen dan weer onterecht een penalty.
Net voorbij het uur werd KVK-aanvaller Badamosi op de hielen gezeten door Nsoki van Club Brugge. Badamosi ging neer na contact, maar scheidsrechter Bert Put gaf geen krimp. Ook de VAR, die in Tubeke de beelden herbekeek, greep niet in. De stand was op dat moment 2-0 in het voordeel van Club Brugge.

KV Kortrijk had dus alle belang bij een strafschop, en had er ook eentje moeten krijgen. "Het Professional Refereeing Department gaat niet akkoord met deze beslissing en is van oordeel dat Club Brugge-speler Stanley Nsoki de Kortrijk-aanvaller achteraan op de voet raakt. Daarom wordt een strafschop en een VAR interventie verwacht", klinkt het.

Op het kunstgras van STVV kwam Anderlecht begin tweede helft op voorsprong na een penaltygoal van Refaelov. RSCA-spits Kouamé ging neer na een duel met doelman Schmidt. Strafschop, oordeelde Alexandre Boucaut. Maar het Referee Department verwachtte voor deze fase geen strafschop. "Het lichte contact is daarvoor onvoldoende."

De VAR, die de beslissing om een penalty aan RSCA toe te kennen bevestigde, ging evenwel niet in de fout. "Door dit contact wordt er geen VAR-interventie verwacht omdat de scheidsrechter technisch geen 'clear and obvious error' maakt", klinkt het.

AA Gent mocht tegen Eupen (2-0) wel het leer op de stip leggen. De Sart stuitte op de keeper, maar in de herneming brak Tissoudali wel de ban. Ref Nicolas Laforge kende de strafschop toe na licht contact tussen Peeters en Bezus, die tegen de vlakte ging in de grote rechthoek.

Volgens het Referee Department gingen zowel Laforge als de VAR, die niet ingreep na het bekijken van de beelden, in de fout. "We verwachten geen strafschop, maar wel een VAR-interventie. Het lichte contact aan de arm, wat we zien als een normaal contact, is niet de oorzaak van het vallen van Gent-aanvaller Bezus."