Hiphoppers op de grootste filmprijzen in 'Fresh Music'

Elke week ben je dankzij ‘Fresh Music’ mee met de laatste nieuwtjes in de muziekwereld, maar deze week blikt het programma op Pickx+ ook terug op hiphopsterren die ooit kans maakten op een Oscar. Ze werden niet genomineerd voor hun acteerwerk, maar wel voor de nummers die ze schreven voor filmsoundtracks. Dit zijn de opmerkelijkste namen in die lijst.

Kendrick Lamar

De Californische rapper werd genomineerd voor het beeldje in de categorie Best Original Song voor de hit ‘All The Stars’, die hij schreef voor de soundtrack van ‘Black Panther’. Uiteindelijk moest hij het onderspit delven voor ‘Shallow’, uit de film ‘A Star is Born’. De score van ‘Black Panther’ schoot dan weer wel de hoofdvogel af. Het was overigens niet de eerste keer dat Kendrick geëerd werd op een awardsshowpodium. Hij ontving namelijk de felbegeerde Pulitzerprijs voor de teksten in zijn album ‘DAMN’. Hij werd de allereerste popartiest ooit die de prijs kreeg. Daarnaast heeft hij dertien Grammy Awards op de teller, en met elf nominaties in 2016 deed hij het op de Grammy’s beter dan Eminem en Kanye West.

Eminem

Wie de rapwereld een beetje volgt, weet al langer dat Eminem er geschiedenis heeft geschreven. Hij is tot op heden de enige artiest die met tien opeenvolgende albums op het hoogste schavotje stond in de Billboard 200-lijst. Naast vijftien Grammy Awards, acht American Music Awards, zeventien Billboard Music Awards en een MTV Global Icon Award, heeft hij een Oscar in zijn trofeeënkast staan. Hij werd in 2003 de eerste hiphopartiest ooit die de Academy Award won voor Best Original Song, en dat voor zijn nummer ‘Lose Yourself’, soundtrack van ‘8 Mile’, waarin hij het begin van zijn eigen carrière acteert.

Common

Naast rapper is Common ook acteur, maar voor zijn acteerwerk moet hij op de grootste ceremonies nog in de prijzen vallen. Hij is wel al twee keer genomineerd voor een Oscar, maar dan voor zijn muziek. In 2018 was hij samen met Diane Warren genomineerd voor het nummer ‘Stand Up for Something’ op de soundtrack van ‘Marshall’. Drie jaar eerder kaapten hij en John Legend de grootste soundtrackprijzen weg met ‘Glory’, soundtrack van ‘Selma’. Zowel de Golden Globe als de Academy Award voor het beste originele nummer gingen naar de film over een turbulente passage in het leven van Dr. Martin Luther King Jr. Op die Oscar voor acteerwerk zit Common waarschijnlijk niet meer te wachten, aangezien hij er toch al eentje op de schoorsteenmantel staan heeft.

Ontdek aanstaande zaterdag om 19 uur ‘Fresh Music’ op Pickx+ (kanaal 13). Woon je in Brussel en heb je het Nederlandse tv-pakket? Je vindt Pickx+ op kanaal 263. Ontdek het volledige Pickx+-aanbod via de Proximus Pickx ‘All Stars’ TV-optie! Bezoek onze site voor meer informatie over deze tv-optie.

Meer Fresh Music? Lees dan ook deze artikels:

Muziek

Bekijk alles
Top