De Pro League is niet van plan om de regel die clubs verplicht minstens zes zelfopgeleide voetballers op het wedstrijdblad te zetten, zomaar af te schaffen. Dat heeft CEO Pierre François maandag gezegd in een reactie op de stappen van Antwerp bij het Europees Hof.
In onze Belgische competitie en Croky Cup moeten professionele voetbalclubs minstens zes spelers opnemen in de wedstrijdselecties van de nationale competities. Op Europees niveau gaat het zelfs om acht zogenoemde homegrown voetballers. De Great Old trok ten strijde tegen die verplichting voor het BAS en een Brusselse rechter, maar ving afgelopen zomer bot. Antwerp richt zich nu tot het Europees Hof, want denkt dat dat de regel in strijde is met het vrije verkeer van werknemers.

De Pro League verdedigt die verplichting, omdat ze de opleiding van jong talent bevordert en bovendien ook clubs die inzetten op formatie beloont. De afschaffing van die regel, zoals gevraagd door Antwerp, staat niet op de agenda. "Politiek en het publiek verwachten net meer contracten én speelminuten voor jonge spelers opgeleid door onze clubs. Het is het beleid van de Pro League om die doelstellingen te realiseren. Dat neemt niet weg dat elke club zijn eigen visie mag hebben", reageert François.

Enerzijds wil de Pro League zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen. Anderzijds is het businessmodel van het Belgisch profvoetbal voor een groot deel afhankelijk van de kwaliteit van de jeugdopleiding, klink het nog. "Als de beste door onze clubs opgeleide spelers geen kans krijgen om in onze competitie te spelen, is het onwaarschijnlijk dat de toekomstige generatie Rode Duivels aan de verwachtingen van het publiek zal kunnen voldoen", aldus François.