Showbizz detective: de dag dat Elvis Presley zijn diensten aanbood aan Richard Nixon

In december 1970 ontmoette superster Elvis Presley de Amerikaanse president Richard Nixon in het Witte Huis. Die ontmoeting kwam er om over drugskwesties in de samenleving te spreken. Proximus Pickx komt terug op de redenen voor deze ontmoeting.

In die tijd waren beiden twee belangrijke figuren in de Verenigde Staten. Elvis Presley was de bekendste artiest ter wereld en Richard Nixon was erg populair nadat hij besliste om de Amerikaanse soldaten terug te trekken uit Vietnam. In 1970 was het drugsgebruik een zeer groot probleem in de VS en in één jaar tijd stierven er toen 1.022 Amerikanen ten gevolge van drugs. Door zijn bekendheid als zanger kon The King of Rock-’n-Roll een grote invloed hebben op heel wat jonge mensen.

Het verhaal achter de foto en de ontmoeting begon wanneer de zanger op een morgen in het Witte Huis verscheen met een persoonlijke brief aan de president. Het doel van de brief was de afronding van een "studie over het gebruik van verdovende middelen in combinatie met de door de communisten gebruikte 'hersenspoeltechnieken'". Door dit te schrijven, geloofde hij dat hij de ideale persoon was om jongeren van drugs af te helpen.

Undercoveragent

Nixon stond aanvankelijk niet te springen om in te gaan op de vraag van Presley, maar hij ging toch akkoord onder druk van zijn adviseurs. Op 21 december 1970 om 12u30 ontmoetten de twee mannen elkaar gedurende 5 minuten. Nixon werd zich dan bewust van de invloed van de ster op de Amerikaanse jeugd. Er werd nooit een transcript van deze bijeenkomst openbaar gemaakt, waardoor er veel speculatie was, met name in de film 'Elvis & Nixon' uit 2016.

De wens van Elvis Presley was om een insigne te krijgen en undercoveragent te worden voor het Bureau van Narcotica en Gevaarlijke Drugs, om zo de drugshandel te bestrijden. Priscillia Presley, zijn toenmalige vrouw, schreef in haar memoires 'Elvis and Me' dat “de badge een soort van ultieme macht voor hem vertegenwoordigde. Hij stelde zich voor dat hij legaal elk land kon binnenkomen met wapens en alle drugs die hij maar wilde".

De beroemde foto van hun handdruk werd een jaar geheim gehouden. Halverwege de jaren zeventig raakten de twee mannen uit de gratie. Nixon zou in 1974 aftreden na het Watergate-schandaal, terwijl Presley er niet in slaagde zijn verslaving aan voorgeschreven medicijnen te bestrijden en in 1977 stierf aan een hartaanval.

'Elvis & Nixon' is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Muziek

Bekijk alles
Top