De Vlaamse televisieserie "Albatros" heeft de Prix Europa voor beste Europese fictieserie gewonnen. Dat is vrijdagavond bekendgemaakt op een ceremonie in het Duitse Potsdam. De Leuvense studente Bérénice Coussement heeft de studentenprijs Rijzende Ster Audio in de wacht gesleept met haar radiodocumentaire "Kumi".
Met de Prix Europa worden jaarlijks de beste televisie-, radio- en digitale mediaproducties bekroond. De prijs voor beste fictieserie gaat dit jaar naar België: "Albatros" is een achtdelige serie die het verhaal vertelt van tien zwaarlijvige mensen die deelnemen aan een afslankingskamp in de Ardennen. De serie van productiehuis De Wereldvrede, geregisseerd door Wannes Destoop, werd vorig jaar uitgezonden op Play More van Telenet en begin dit jaar op Canvas. Onder meer Ruth Beeckmans, Benny Claessens en Dominique Van Malder tekenen voor de rollen.

Bérénice Coussement (26) uit Leuven, afgestudeerd in de radio-opleiding aan het RITCS in Brussel, won de Prix Europa voor studenten in de categorie Rijzende Ster Audio met de radiodocumentaire "Kumi". Daarin vertelt ze het verhaal van de Surinaamse Kumi, die om haar dochter en zoon te beschermen tegen de gevaren in haar thuisland besluit te vluchten naar België.

Hoogtepunt van het gala in Potsdam was de huldiging van de Wit-Russische journaliste Katsiaryna Andreyeva en haar cameravrouw Darya Chultsova. Ze zitten opgesloten in een werkkamp omdat ze een vijf uur durende livestream van een protestactie tegen president Aleksandr Loekasjenko hadden gemaakt. De twee werden bekroond met de titel Europese journalist van het jaar.