Vince Carter bewijst zijn grote klasse tegenover zijn ex-ploeg in zwaarbeladen wedstrijd

Basketbal | Het nieuws waarbij Vince Carter zijn pensioen aankondigde, sloeg bij velen in als een bom. Nadat het NBA-seizoen van 2020 een jaar lang stil lag door de coronacrisis, besliste Carter dat het na 22 seizoenen genoeg was geweest. Hij boekte in die 22 jaar talrijke successen, maar vooral zijn prestatie uit 2008 valt sterk op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vince Carter werd in 1998 door de Toronto Raptors aangesteld. Hij toonde al snel zijn talenten en mocht zich na een seizoen in de competitie ‘Rookie of the Year’ noemen. In het volgende seizoen won hij bovendien de dunk-wedstrijd. Die wedstrijd wordt door velen nog steeds de mooiste dunk-wedstrijd uit de geschiedenis van de NBA genoemd.

Sindsdien probeerden heel wat andere spelers de moves van Carter te evenaren, maar tot nu toe deed niemand beter. In 2004 stapte Carter over naar de New Jersey Nets, waar hij minstens evenveel records zal breken. In 2008 komt hij tegenover zijn oude ploeg te staan en zo’n gelegenheid om uit te pakken, liet hij niet aan zich voorbijgaan.

Een moeizame start

Sinds het vertrek van Carter bij de Raptors is de relatie tussen beiden sterk verwaterd. Het duurde meer dan 15 jaar voor beide partijen vrede sloten. In 2006 had Carter zijn oude team al ontmoet in een wedstrijd onder hevige spanning en ook in het volgende seizoen spelen beide ploegen in de play-offs terug tegen elkaar. Het zal niet verbazen dat de sfeer bij de supporters te snijden was. 

Zo komen we op 21 november 2008. De Nets moeten op bezoek bij Toronto en opnieuw is de sfeer in het stadion dat Carter uit zijn broekzak kent, zwaarbeladen. Een van de fans steekt een bord de hoogte in met daarop: “Vince, ik heb geparkeerd op de oude parkeerplaats van je moeder!” Dat belooft!

De dubbele buzzer

Beide teams laten elkaar niet los en met nog 40 seconden te gaan leidt Toronto met zes punten. Met nog 3 seconden te gaan krimpt de voorsprong tot 3 punten. De Nets zijn in balbezit wanneer Carter zijn ploeg via een driepunter naar de verlengingen schiet. In die verlengingen, op twee seconden van het einde, is de score 127-127. Net op dat moment vragen de Nets een time-out om een speciale eindtactiek te bespreken. Na de perfecte uitvoering van die tactiek schenkt Carter de overwinning aan zijn team dankzij een 'Alley-oop' die alleen hij tot een goed einde kan brengen. Hoewel Chris Bosh als sterspeler bij Toronto en met 42 gemaakte punten het vuur aan de schenen van Carter legde, was het toch de ex-speler van de Raptors die zijn voormalige ploeg en vooral de supporters met het verlies de kleedkamers instuurde. Hij zelf maakte maar liefst 39 punten in de wedstrijd. 

Andermaal… In sport is alles mogelijk!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top