‘You’: deze 6 boeken moet je gelezen hebben volgens hoofdpersonage Joe

In de spannende Netflixserie ‘You’ zie je alles vanuit de ogen van Joe Goldberg, een op het eerste gezicht wat awkward en charmante jongen, die eigenlijk een stalker en seriemoordenaar is.

Wat opvalt, is dat hij een echte boekenwurm is en dat daar in de serie meermaals naar verwezen wordt. Wil je je nog meer onderdompelen in Joes complexe personage? Ontdek dan hier welke boeken hij het liefst leest.

Desperate Characters – Paula Fox

In de eerste aflevering van ‘You’ koopt Beck, Joes tegenspeelster in het eerste seizoen, het boek ‘Desperate Characters’ (1970) van Paula Fox in de boekhandel waar Joe werkt. Paula Fox is Joe Goldbergs favoriete auteur. In ‘Desperate Characters’ spelen Sophie en Otto, een koppel van middelbare leeftijd, de hoofdrol. Door een opeenvolging van kleine tegenslagen worden langzaam maar zeker barsten in hun huwelijk zichtbaar, alsook in de maatschappij rondom hen.

Frankenstein - Mary Shelley

In ‘You’ geeft Joe Goldberg regelmatig boeken aan Paco, zijn buurjongen die het thuis niet makkelijk heeft. Een van die boeken is ‘Frankenstein’ (1831) van Mary Shelley. In het bekende verhaal creëert wetenschapper Viktor Frankenstein een zogezegd monster uit dode lichaamsdelen die hij tot leven wekt. De vraag is: wat maakt iemand tot een monster? Die invalshoek is ook toepasbaar op Joe, die naar eigen zeggen uit liefde onaanvaardbare dingen doet.

The Alienist - Caleb Carr

Op een gegeven moment zit Joe Goldberg met enkele lichamen die hij moet laten verdwijnen, en even googelen hoe je dat zo efficiënt mogelijk doet, is geen optie. Hij roept daarop de hulp in van een boek: ‘The Alienist’ (1994) van Caleb Carr. Het verhaal speelt zich af aan het eind van de 19de eeuw, wanneer de politie samenwerkt met Dr. Laszlo Kreizler, een psychiater, om gruwelijke moorden te onderzoeken en op te lossen.

The Da Vinci Code - Dan Brown

Net zoals de serie ‘You’ is het boek ‘The Da Vinci Code’ (2003) van Dan Brown een mysterieuze thriller. Robert Langdon, gespecialiseerd in religieuze symboliek, en Sophie Neveu, cryptograaf, onderzoeken een moord in het Louvre in Parijs. Ze staan op het punt achter het grootste geheim van de katholieke Kerk te komen. In de serie geeft Beck het boek met een van haar gedichten erin cadeau aan Joe nadat hij haar redt van de treinsporen. Een boek met een speciale betekenis dus. In het originele boek ‘You’ van Caroline Kepnes komt ‘The Da Vinci Code’ ook meermaals aan bod.

Misdaad en straf – Fjodor Dostojevski

In de Russische roman ‘Misdaad en straf’ (1866) van Fjodor Dostojevski spelen morele dilemma’s een grote rol. Rodion Raskolnikov, een arme ex-student uit Sint-Petersburg, vermoordt een oudere vrouw om haar geld. Nadien walgt hij van zichzelf en stelt hij zich vragen bij zijn rechtvaardiging voor zijn daad. In het tweede seizoen van ‘You’ helpt ‘Misdaad en straf’ Joe om een job te versieren en hij blijft erin lezen doorheen het seizoen. Is Joe in staat tot Rodions zelfreflectie?

De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha - Cervantes

‘De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha’ (1605) van Cervantes is opnieuw een boek dat Joe aan zijn buurjongen Paco geeft. In het verhaal leest het hoofdpersonage Alonso Quixano te veel ridderromans, waardoor hij zijn verstand verliest en denkt dat hij een dolende ridder is. Zo is meteen het hoofdthema duidelijk: de kloof tussen idealistische dromen en de harde realiteit. Ook Joe zweeft vaak tussen beide werelden, wat het hem soms heel moeilijk maakt.

Geïntrigeerd door Joes literaire keuzes? Of gewoon gek op steengoede psychologische series vol spanning? Ontdek de eerste twee seizoenen van ‘You’ nu op Netflix en geniet binnenkort van het gloednieuwe derde.

Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) vind je hier terug. Meer over het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Series

Bekijk alles
Top