‘De Columbus’: Cath Luyten en het vinden van de liefde aan het koffieapparaat

In de zevende aflevering van ‘De Columbus’ kreeg Wim Lybaert Cath Luyten als verrassingsgast. Het startpunt was ‘ergens’ in Zwitserland. Luyten koos als bestemming Chili. Tijdens de reis ging het over het leven en ook de dood. “Ik ben niet altijd de immer vrolijke Cath".

Cath wil dolgraag een koe melken en dat is dan ook het eerste avontuur dat de twee gaan beleven. De belevenis is een succes en ook de smaak is zeer goed. "Als je je melk nog verser wilt, dan moet je van de tepel van de koe drinken", lacht Lybaert. Met een fles melk als trofee gaan de twee verder met hun doortocht doorheen Zwitserland.

Tijdens de eerste dag geeft Luyten ook meer prijs over de opvoeding van haar zoon Bill. "Ik heb altijd gehoopt dat mijn kind zelf de grenzen opzoekt van wat kan en wat niet. Ik heb op jonge leeftijd ook gezegd dat er een dag komt wanneer het leven weer voorbij is. Het hoort bij het leven en je moet er het beste van maken. Hij heeft dat goed opgepakt. Ik had in mijn jeugd bijvoorbeeld grote angsten dat mijn ouders zouden sterven. Nu nog", aldus een openhartige Luyten.

"Het leven mag geen eindpunt hebben"

Ze had bovendien een goede reden voor haar keuze voor Chili. "Ik ben toch een natuurmens en Chili is nog onbekend gebied voor mij. De natuur is toch belangrijk voor mij. Daarom ben ik met mijn lief onlangs ook verhuisd en heb ik de stad verlaten. We wonen nu in een dorp."

Ze laat ook weten dat ze een positieve mindset heeft, maar ze loopt niet op een roze wolk zoals ze wordt geschetst in de media. "Elk krantenartikel begint met de 'immer vrolijke Cath...'. Dat is echt niet zo, hoor. Ik ben wel van het principe: als je ergens mee zit en je kunt er zelf niets aan veranderen, mag je daar niet langer dan vijf minuten mee zitten. Dan moet je dat klasseren", geeft ze mee.

Het olijke duo verlaat nadien even de bus en trekt de bergen in. Ze wandelen een ijsgrot binnen en houden een sneeuwballengevecht. Het prachtige uitzicht bovenop de bergen doet hen mijmeren over het leven. "Je weet dat we als mens eigenlijk niets voorstellen. Het leven mag geen eindpunt hebben, anders word ik ongelukkig. Ik moet nog van job kunnen veranderen, ik moet nog ergens anders kunnen gaan wonen…", laat Cath nog wat dieper in haar persoonlijkheid kijken. De bergen zijn ook geen eindpunt van de trip, die nog veel moois in petto heeft.

"Ze moeten koffieapparaten verbieden"

Cath werd onlangs ook opnieuw moeder. "Het is de allereerste keer dat ik weg ben van hem. Ik mis mijn zoontje wel heel erg. Hoe ik Eshref (haar nieuwe vriend, nvdr.) heb leren kennen? Aan het koffieapparaat. Net als Frank (Raes, haar ex-man, nvdr.) Ze moesten die koffieapparaten verbieden", lacht ze.

Met een goeie scheut humor achter de kiezen trekken ze verder richting Chili. Eindigen doen ze in het water. Zwitserland heeft ontelbaar  prachtige meren en Cath heeft al van dag één het doel om in een meer te zwemmen. Beiden nemen een frisse duik in het water, wat de ideale afsluiter is van hun prachtige trip. De duik vat de visie van Cath mooi samen: geniet van het leven en ook van het ‘nu’. Een levensvisie waar we ons wel in kunnen vinden.

Bekijk De Columbus op elke zondag om 20u35 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top