Nooit eerder waren er in Vlaanderen zoveel cursisten voor een trainersopleiding. Dit jaar zijn al meer dan 22.500 kandidaten ingeschreven, terwijl dat er normaal gezien ongeveer 20.000 zijn. Dat meldt Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) maandag.
In Vlaanderen zijn meer dan 70.000 trainer, coaches en lesgevers actief in sportclubs. Zij kunnen terecht in de Vlaamse Trainersschool (VTS). Die organiseert elk jaar meer dan 500 verschillende cursussen in ongeveer 50 sporttakken. 

Jaarlijks schrijven zich zo'n 20.000 cursisten in om een hoger trainersdiploma te halen of om nieuwe inspiratie op te doen. Dit jaar zijn er reeds 12 procent meer cursisten ingeschreven dan op hetzelfde ogenblik vorig jaar en 6 procent meer dan in 2019. Volgens minister Weyts gaat het om een recordaantal.

De meeste inschrijvingen zijn te situeren in de vaak traditionele sporten zoals voetbal, gymnastiek, tennis, basketbal, volleybal, zwemmen en atletiek. Maar ook in bijvoorbeeld het zeilen zijn er heel wat geïnteresseerden om een trainerscursus te volgen. Duizend docenten geven jaarlijks zo'n 20.000 uren les om de cursisten op te leiden.

"Deze cijfers tonen het engagement van trainers en coaches om de sportwerking ook na corona verder te zetten", zegt Weyts. "We willen zoveel mogelijk Vlamingen aan het sporten brengen en dan is het meer dan ooit nodig dat zij begeleid en gecoacht worden door personen met voldoende kennis en vaardigheden."

De VTS zette eerder dit jaar, in volle coronaperiode, al volop in op digitale bijscholing. Ze organiseerde 42 dagen lang de VTS Plus Marathon waar er meer dan 200 webinars georganiseerd werden, over meer dan 100 sportspecifieke thema's en meer dan 100 sporttakoverschrijdende thema's heen. Aan deze marathon namen zo'n 4.000 unieke personen deel. Dit succesproject zal ook volgend jaar tussen krokus en Pasen georganiseerd worden.