First dates-restaurant heropent voor Dag tegen Kanker

Donderdag 21 oktober staat voor de 22e keer in het teken van de Dag tegen Kanker. Bij televisiezender Eén organiseren ze speciale uitzendingen van bestaande programma’s om stil te staan bij de verhalen achter de ziekte.

Zo is er de human interest-documentaire 'Miguel', rond Cercle Brugge-doelman Miguel Van Damme die sinds 2016 behandeld wordt voor leukemie. In 'Buurman, wat doet u nu?' gaat Cath Luyten op stap met Goedele Liekens, die opnieuw start met werken na een intensieve behandeling tegen huidkanker. Omdat een lekkere maaltijd iemand een hart onder de riem kan steken, kookt Jeroen Meus op de Dag tegen Kanker in 'Dagelijkse kost' een klassieker. En het First dates-restaurant ontvangt vier daters die van dichtbij met de ziekte te maken (gehad) hebben.

Jaarlijks krijgen mer dan 40.000 mensen in Vlaanderen te horen dat ze kanker hebben. Kom op tegen Kanker roept alle Vlamingen op om op de Dag tegen Kanker expliciet medeleven en verbondenheid te tonen met kankerpatiënten en hun naasten. Dat is ook zo in het restaurant van ‘First dates’, waar vier opnieuw daters de voeten onder tafel mogen schuiven. Speciaal bij deze uitzendingen is dat alle vrijgezellen van dichtbij met kanker te maken hebben of kregen. Ze zijn - net als in de andere First dates-afleveringen - op zoek naar een fijne match en de liefde van hun leven, maar deze vier brengen ook hun verhaal rond kanker mee naar de datetafel.

Variatie van jong en oud

Geert (63, gepensioneerde) was een echte Bourgondiër, die hield van het goede leven met eten en drinken. Tot in 2008 maagkanker bij hem werd vastgesteld. Hij is meteen geopereerd en zijn maag werd verkleind. Zijn ziekte heeft hem veranderd. Gezondheid is nu het allerbelangrijkste en hij verdraagt niet dat mensen zeuren over de kleine dingen. 

Rani (27) werkt als oncologisch verpleegkundige in het ziekenhuis van Rumbeke. Ze staat daar mensen bij die kanker hebben. Rani is erg gepassioneerd en haalt enorm veel voldoening uit haar job en de band met haar pati?nten. Het mooiste gevoel is als er patiënten genezen en daarna hun dankbaarheid komen uiten. Door alle verhalen en het verdriet dat ze ziet in haar job kan ze heel goed relativeren, ze is gelukkig met de kleine dingen.

Vader op jonge leeftijd verloren

Kiril (31) kreeg op zijn 28ste een zware diagnose: een hersentumor. Hij moest onder het mes en na de operatie volgde nog een zware chemobehandeling. Kiril is in totaal anderhalf jaar erg ziek geweest, maar intussen zit hij in zijn herstelperiode. Hij heeft het echter - naar eigen zeggen - nu moeilijker dan tijdens zijn ziekte, omdat hij zijn leven niet zomaar opnieuw kan opstarten.

Robbe (23, student) is een vrolijke jongeman met een passie voor reizen, musicals en DIY. Een levensgenieter die zijn leven graag wil uitbouwen met een avontuurlijke en impulsieve jongedame. Hij zoekt een familiemens, want familie is voor Robbe belangrijk. Hij droomt er zelf van om te settelen en papa te worden. Zelf heeft Robbe dat in zijn jeugd moeten missen, want zijn vader overleed, na een ziekte van jaren, aan kanker toen Robbe 12 jaar was. Het verlies maakte Robbe duidelijk dat hij van het leven moet genieten en geen kansen mag laten liggen.

Bekijk de speciale aflevering van ‘First Dates’ op 21 oktober om 21u25 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top