'King Arthur' op VTM3: hoe de legendes 14 eeuwen later nog steeds springlevend zijn

Films | Vanavond zendt VTM3 de film 'King Arthur' (met Clive Owen en Keira Knightly) uit, over de legendarische figuur uit de Keltische legenden en de middeleeuwse hoofse literatuur, die al dan niet fictief is. Veertien eeuwen na zijn eerste vernoeming in een Welsh gedicht van de dichter Aneirin is de legende nog steeds springlevend op het witte doek, bewijzen volgende films.

Door Pickx

Deel dit nieuws

First Knight (1995)

Lancelot is de perfecte krijger die niemand vreest en geen vijanden heeft. Hij heeft zijn zinnen gezet op de knappe Lady Guinevere of Leonesse, maar die heeft beloofd te trouwen met koning Arthur …

De film van Jerry Zucker met Sean Connery, Richard Gere en Julia Ormond was dan wel een bescheiden hit aan de filmkassa's, recensenten waren destijds niet wild van deze "inspiratieloze hervertelling van de Arthuriaanse legende". Filmcritici maakten daarnaast gewag van een "miscast" en een "gebrek aan romantiek".

King Arthur: Legend of the Sword (2017)

Wanneer Arthurs vader wordt vermoord, pakt zijn oom Vortigern de troon. Bestolen van zijn erfgoed en zijn identiteit, vecht hij zijn weg naar boven via de achterbuurten van de stad. Maar op het moment dat hij het zwaard uit de steen trekt, verandert zijn leven volledig en moet hij zijn ware identiteit accepteren... tegen wil en dank.

Deze film van Guy Ritchie, met Charlie Hunnam, Jude Law, Astrid Berges-Frisbey en Djimon Hounsou, flopte aan de filmkassa's. Het filmproject was zwaar verlieslatend: volgens Deadline werd er 153,2 miljoen dollar verlies geleden. In de filmpers werd de prent op gemengde reacties onthaald. Sommige recensenten hekelden het gejaagde tempo, maar de typerende, humoristische 'Ritchie'-vibe gaf wel een nieuwe, verfrissende draai aan het middeleeuwse verhaal.

The Green Knight (2021)

Indieregisseur David Lowery (‘Ain’t Them Bodies Saints’, ‘The Old Man & The Gun’) slaat met ‘The Green Knight’ een geheel nieuwe weg in. Hij interpreteerde het verhaal van koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel op een eigenzinnige manier en met een flinke scheut fantasie. 

Dev Patel (‘Slumdog Millionaire’, ‘Lion’) speelt de hoofdrol als Gawain, het veel minder succesvolle en avontuurlijke neefje van Koning Arthur, die een moeilijke belofte aangaat wanneer hij een spelletje speelt met de legendarische Green Knight. Op zijn tocht ondervindt hij al snel dat hij niet de heldhaftige, eervolle ridder is die hij wil zijn.

Het verhaal is gebaseerd op de lofdicht ‘
Sir Gawain and the Green Knight’, dat deel uitmaakt van de Arthurlegende, maar verwacht je zeker niet aan een stoffige of geschiedkundig accurate prent.

Bekijk ‘King Arthur’ vanavond om 20u35 op VTM3, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top